„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.7 °C
apmācies

Sirsnīgi un jestri izskanējuši Latgales dienas svētki Rīgā

lpr.gov.lv

Rīgas svētku ietvaros, sestdien, 18. augustā, jau piekto gadu pēc kārtas notika Latgales diena Rīgā, ko rīkoja Latgales plānošanas reģions sadarbībā ar biedrību “Latgales tematiskie ciemi”.

Visas dienas garumā no plkst. 10.00 līdz 19.00 Jēkaba laukumā darbojās Latgales mājražotāju un amatnieku tirdziņš, kurā svētku apmeklētājiem bija iespēja iegādāties īstus Latgales lauku labumus: smaržīgu, uz kļavu lapām un klona ceptu rupjmaizi, lauku sievu sietu mājas sieru, kūpinātu mājas gaļu, desas un speķi, dažādus mājas vīnus, īstu lauku miestiņu, zāļu tējas un papildus tam visam baudīt putru no lielā saimes katla.

Jēkaba laukumā dienas garumā skatītāji varēja darboties radošajās darbnīcās, vērot gan podnieku darbošanos ar mālu, audēju aušanu stellēs, gan kalēja kalšanu kalvē, kā arī iegādāties amata meistaru izstrādājumus: tradicionālo Latgales keramiku, pinumus, izšuvumus u.c., iepazīties ar Latgales ceļojošā tirgus dalībniekiem un Latgales tematiskajiem ciemiem: Višķu amatnieku ciemu, Nākotnes ozolu ciemu, Skaistās Izabellas ciemu, Kotleru vīna ciemu, Tirgus ciemu, Muzikantu ciemu, Goda saimnieču ciemu, Turku pirts ciemu un Raibās pūralādes ciemu. 

Lai Rīgas sirdī varētu baudīt viesmīlīgu un omulīgu gaisotni kā Latgalē, par lustīgu svētku atmosfēru rūpējās postfolkloras grupa RIKŠI un Daugavpils Latviešu kultūras centra folkloras dziesmu un deju kopa SVĀTRA, kā arī ar Latgales bagāto dziesmu etnogrāfisko materiālu iepazīstinās arī folkloras kopas no Baltinavas, Kārsavas un Līvānu novadiem.

Šogad pirmo reizi Rīgas svētku apmeklētāji varēja iepazīties ar plašajām atpūtas iespējām Latgalē, par ko stāstīja tūrisma un informācijas centru speciālisti no visas Latgales.

Atklājot pasākumu Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina – Tabūne teica:“Ir neizsakāms prieks par to, ka šis pasākums notiek un kļuvis par tradīciju! Vēl lielāks prieks par mūsu ļaudīm, kam ir ar ko lepoties un ir ko parādīt un iemācīt arī citiem! Visas Latgales vārdā vēlos pateikties pasākuma dalībniekiem, jo bez viņiem šie svētki nebūtu bijuši iespējami! Pat īsa ielūkošanās Latgales ikdienas un svētku dzīvē katram klātesošajam palīdzēs izprast mūsu novada burvību.”