„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+7.2 °C
apmācies

Šūņu ezerā joprojām nedrīkst peldēties

kadrs no Youtube

Veselības inspekcija atkārtoti pārbaudīja ūdens kvalitāti iecienītās peldvietās un Šūņu ezerā atkal konstatēja zarnu nūjiņu. Savukārt pārējās Daugavpils un novada ūdenstilpēs drīkst peldēties bez bažām. Ūdens analīzes vēlreiz tiks veiktas 20. augustā.

Lai gan Polija un Lietuva ziņoja par zilaļģu savairošanos, Baltijas jūras piekrastē Latvijā un Daugavā tās netika konstatētas. Taču, neskatoties uz to, informācija par aizdomīgu ūdens krāsu joprojām tiek saņemta no Lielā un Mazā Baltezera, kā arī Rīgas un Pļaviņu HES apkaimes. Visas šīs vietas tika pārbaudītas, taču zilaļģes netika konstatētas. Taču to straujas savairošanās risks pastāv arī tagad, jo vēl ir iespējams karsts laiks.

Ūdens kvalitāte 56 oficiālajās peldvietās tiks pārbaudīta līdz pat septembra vidum. Veselības inspekcija aicina ziņot par ūdens kvalitāti Latvijas ūdenstilpēs, taču vienlaikus lūdz objektīvi novērtēt to, kā organisms reaģē uz peldēšanos. Ļoti bieži nepatīkamas sajūtas pēc peldes saistītas nevis ar piesārņojumu, bet karstuma dūrienu, saules apdegumu, nekvalitatīvu ēdienu vai dzērienu, lietošanu, kā arī „peldētāju niezi”. Inspekcija informē, ka alerģiska ādas reakcija pēc peldes, kas tiek dēvēta par  „peldētāju niezi” jeb cerkāriju dermatīts vasaras mēnešos ir  samērā izplatīta visā pasaulē, t.sk. sakarā ar klimata pārmaiņām izplatās arī mūsu ģeogrāfiskajā zonā.