„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.9 °C
apmācies

Lūznavas muižā varēs iepazīt strukturālisma mākslu

Publicitātes foto

No 21. līdz 23. augustam Lūznavas muižas Baltajā zālē būs apskatāma strukturālisma mākslas izstāde “Strukturālisms = sociālās mākslas radošais princips”. 22. augustā no 16.00 līdz 18.00 ikviens interesents tiek aicināts uz izstādes atklāšanu un strukturālisma mākslas paraugdemonstrējumiem.

“Ikviens cilvēks ir strukturāls mākslinieks“ – šie strukturālās mākslas teorijas pamatlicēja Fēliksa Štofela (Felix Stoffel) vārdi balstīti uz Jozefa Boisa (Joseph Beuys, 1921.–1986.) izteikumu, ka ikviens varētu būt mākslinieks. J. Boiss, kurš savu tēzi pārņēma no dzejnieka Novālisa (Novalis, 1772.–1801.), izvirzīja šo pieņēmumu kā cilvēka iekšējo radošo principu. Viņš to nodēvēja par “Sociālo skulptūru”, līdz ar to norādot uz mūsdienu sabiedrībā izplatīto mākslas sociālo akceptēšanu. Fēlikss Štofels vēlējās ar strukturālisma teorētisko un filozofisko konceptu sniegt praktiskus pierādījumus mākslas sociālajam aspektam. Tas viņam arī izdevās, pateicoties strukturālisma mākslas teorijas ilgtermiņa projektam.

Strukturālisma gleznu izstāde Lūznavas muižā apskatāma pateicoties Pāvelam Naricam, kurš ir organizācijas “Starptautiskais rakstnieka Mihaila Naricas izglītojošais centrs” (plašāk www.narica.ambrand.lv) vadītājs, un viņa sadarbībai ar Strukturālisma centru. P. Narica ir cilvēktiesību aizstāvja, rakstnieka un mākslinieka Mihaila Narica (1909.–1993.) mazdēls. M. Naricas piemiņa tiek glabāta arī tepat Rēzeknes novadā – Ozolaines pagastā atrodas Mihaila Naricas memoriālā māja. Plašāk: http://rezeknesnovads.lv/rakstnieka-mihaila-naricas-memoriala-maja/. Pāvela Naricas vadītās organizācijas mērķis ir veicināt jauno literātu un mākslinieku izaugsmi, talantīgu bērnu un jauniešu atbalstu. Šajā nolūkā Pāvels Narica 2008. gadā sazinājās ar Strukturālisma centra māksliniecisko vadītāju Lailu Kapadruti (Laila Capadrutt), kas bija sākums aktīvai starptautiskai sadarbībai un daudzām aktivitātēm, piemēram, bērni un jaunieši no vācu valodā runājošo valstu “trīsstūra” – Vācijas, Austrijas un Šveices, ar saviem strukturālisma darbiem piedalījās Mihaila Naricas Starptautiskā izglītības centra rīkotajos konkursos. Kā arī bērni un jaunieši no Latvijas tika aicināti piedalīties strukturālisma meistardarbnīcās un izbraukumos pie Bodenezera (Bodensee). Pāvelam Narica vienmēr ir bijusi vēlēšanās noorganizēt strukturālisma gleznu izstādi arī vectēva pēdējās dzīvesvietas – Rēzeknes – pusē. Ideja nu tiek īstenota Lūznavas muižā.

Strukturālisma mākslas teorija ir sociāla sabiedriskajā un kultūras ziņā, jo tā ir tuva tautas daiļamatniecībai, kas vienlīdz apvieno māksliniecisko, pedagoģisko un psiholoģisko aspektu. Metode ir vērsta uz jebkura vecuma cilvēkiem, kuri gūst prieku no radošām darbībām un vienlaicīgi vēlas izpausties un apmainīties viedokļiem, komunicējot ar domubiedriem, paplašinot savu redzesloku. Tas ir mākslas stils, kuru neierobežo laika ietvari, pie kura pēc nosacīti īsā apmācības posma var sevi pieskaitīt ikviena ieinteresēta persona. Fēliksa Štofela attīstītā tehnika, kurā sistemātiski savijas vairāki krāsu slāņi, ir ātri apgūstama un ļauj gūt konstruktīvus panākumus. Vēl viena strukturālisma īpatnība izpaužas kopīgā zīmolā, ar kuru strukturālās mākslas teorija nonāk sabiedrībā. Tas deva iespēju izveidot vienotu reģistru, kas izpaužas kā individuāli kodēts spiedogs uz katra strukturālisma stilā radīta darba. Strukturālisti, kuri reģistrē (protams, brīvprātīgi) savus darbus, identificējas ne tikai ar savu personīgo gleznu, bet gan prezentē visu pārējo oficiālo strukturālisma stila mākslinieku kopīgo sniegumu. Šī kopība savukārt veicina sociālo apmaiņu. Šobrīd pasaulē reģistrēti vairāk nekā 2500 darbi, kurus radījuši 600 strukturālisti, kas pārstāv vairāk nekā 20 nācijas. Tiem, kuri interesējas par strukturālisma mākslas teoriju, ir iespēja apgūt pamatzināšanas interešu izglītības kursos, kā arī padziļināti, kļūstot par profesionālu mākslinieku.

Izstādes atklāšanā Lūznavas muižas Baltajā zālē 22. augustā 16.00 atbildes uz jautājumiem par strukturālismu sniegs strukturālistu komandas pārstāves: Sandra Cellvēgere (Sandra Zellweger) un Judīte Kapadrute (Judith Capadrutt). Strukturālistu mākslas stils orientēts uz mākslinieku kopienu, tādēļ tiks izstādīti dažāda vecuma autoru reprezentatīvie darbi. Attēlu tēmas ietver ziedus, ainavas, abstrakcijas, dzīvniekus un portretus. Strukturālās glezniecības paraugdemonstrēšana sniegs ieskatu šajā uz tautu orientētajā mākslā. Plašāka informācija par strukturālismu: www.structuristicart.com. Ieeja izstādes atklāšanas pasākumā – bez maksas.