„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.9 °C
apmācies

Plāno atjaunot „Renesanses” ēku RU

Aleksandrs Rube

16. augustā Daugavpils domes Attīstības komitejā tika apspriests sabiedriskās ēkas Vienības ielā 30 – bijušā kinoteātra „Renesanse” - renovācijas jautājums. Pašlaik šeit atrodas zinātkāres centrs „Zinoo”. Apspriešanā deputātu un ekspertu viedoklis par šīs ēkas turpmāko ekspluatāciju sadalījās.

Šogad kinoteātrim aprit 40 gadi. „Renesanses” platība ir vairāk nekā 4000 kvadrātmetri, ēka ir labs padomju laiku modernisma – funkcionālās arhitektūras piemērs. Vērtīgs ir gan interjers, gan lielās zāles akustika. Taču ēkas nolietojums ir 45%, kā arī zema energoefektivitātes klase (E). Celtniecības eksperti jo īpaši ir nobažījušies par ēkas pamatiem, jo kinoteātris uzbūvēts purvainā vietā, un tā pamati pamazām grimst.

Speciālā darba grupa piedāvāja nostiprināt ēku un paplašināt centru „Zinoo”, ierīkojot uz tā bāzes tematiskās darbnīcas (bioloģija, medicīna, robottehnika) un planetāriju. Šīs ieceres īstenošanai jāpiesaista Norvēģijas finanšu instruments, kurš atbalsta tamlīdzīgas iniciatīvas Latvijas reģionos.

Kinoteātra „Oktobris” vēsturiskā fotogrāfija // wikimedia.com

Taču daži deputāti un eksperti uzņēma šo priekšlikumu bez īpaša optimisma. Latviešu kultūras centra vadītāja Regīna Osmane, kuras pārziņā atrodas šis objekts, uzskata, ka ir obligāti jāsaglabā lielās zāles sākotnējais izskats. Savukārt Aivars Broks un Inguna Kokina uzskata, ka šī ideja nav pārdomāta, - tas viss atgādina mēģinājumu daudzus un dažādus elementus ietilpināt zem viena jumta, lai gan „Zinoo” vajadzētu atrasties atsevišķā ēkā.

Taču, neskatoties uz to, šo projektu atbalstīja vairākums Attīstības komitejas deputātu. Tagad Pilsētbūvniecības un vides komisijai jāpārdomā jauno telpu būvprojekts un dizains. Taču celtnieku galvenais uzdevums būs pamatu nostiprināšana, jo tie ir cietuši laikā, kad iepretim kinoteātrim tika būvēts kustības aplis.

Uzziņai

  • Kinoteātris „Oktobris” būvēts pēc arhitekta Oļģerta Kraukļa projekta un nodots ekspluatācijā 1978. gada augustā. 1991. gadā sākās tā nosaukumu maiņa – vispirms „Ausma”, pēc tam „Renesanse”.  2015. gadā šeit ar Daugavpils Universitātes atbalstu tika atklāts bērnu zinātkāres centrs „Zili brīnumi”, kuru vēlāk pārdevēja par „Zinoo”.
  • „Renesanse” ilgu laiku bija otrais vislabāk apmeklētais kinoteātris Latvijā. Tā slēgšana daudzējādā ziņā bija saistīta ar nepieciešamību uzstādīt dārgu aparatūru, lai varētu demonstrēt modernās filmas (35 000 latu). Taču finanšu krīzes laikā pilsētai nebija naudas šādiem izdevumiem.
  • Zinātkāres centrs „Zinoo” gadā piesaista aptuveni 11 000 apmeklētāju un ir piektais populārākais tūrisma objekts Daugavpilī. Ik gadu šeit skolēniem tiek organizētas aptuveni 160 lekcijas par dažādā eksakto zinātņu jomām.