„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+3.9 °C
apmācies

Saskanīgais pāris – ķiploks un medus RU

Tirgošanās ar medu un ķiplokiem rit raiti // Foto: Anatolijs Krilovs

Šķiet, kas gan var būt kopējs vissaldākajam un vissīvākajam produktam. Taču starp tiem ir vistiešākā saikne, jo ikgadējo svētku „Salds kā medus, stiprs kā ķiploks!”, kuri norisinās A. Pumpura skvērā, rīkotāju mērķis ir pārsteigt apmeklētājus ar smaržīgu medu un sīviem ķiplokiem. Un viņiem tas izdevās.

Svētkus iniciators un organizators ir  Latviešu kultūras centrs un Latvijas Biškopības biedrības Daugavpils nodaļa, kuru vada Gunta Some. Viņa pastāstīja, ka nodaļā ir aptuveni 100 Daugavpils un Ilūkstes novada biškopji, savukārt svētkos savu produkciju piedāvāja 16 bitenieki un 4 ķiploku audzētāji: „Mēs apvienojāmies, lai pasākumu padarītu solīdāku un masveidīgāku. Šeit apmeklētāji var pasūtīt gan medu, gan tā produkciju – ziedputekšņus, bišu maizi, šūnu medu un daudz ko citu.” Gunta un Dainis Somi Višķu pagastā kopj zemnieku saimniecību „Līdumi”, kurā ir 24 bišu stropi.

Medus degustācija

Savukārt zemnieku saimniecības „Liepas” īpašniece Irina Dembņaka (Šēderes pagasts) sāka nodarboties ar biškopību pirms pāris gadiem un sākumā viņai bija tikai divi stropi. Tagad to jau ir 30, šovasar Irina ievāca aptuveni 300 kg medus: „Vislielākā problēma ir noiets, tāpēc apgādāju ar medu radus un paziņas.”

Nikolajs Klopovs ar dzīvesbiedri Anitu no Laucesas pagasta „Maļutkiem” kopj divas dravas. Viņi nodarbojas ar biškopību trīs gadus, sāka ar 11 bišu saimēm, tagad tās jau ir septiņdesmit. Nikolajs uzskata, ka perspektīvāks bizness ir elitāru bišu māšu audzēšana un jauno saimju realizācija. Viņš apmeklēt starptautiskus seminārus, pašlaik delegācijas sastāvā gatavojas doties uz Moldovu.

Daži biškopji vienlaikus nodarbojas arī ar ķiploku audzēšanu. Saimniecības „Aizsili” (Laucesas pagasts) īpašnieki Gariils Semjonovs, viņa dzīvesbiedre Ņina un mazmeitas Nastja un Liza bija rūpīgi gatavojušās svētkiem. Meitenes izcepa medus piparkūkas un pagatavoja ķiploku grauzdiņus. Pagājušajā gadā Semjonovu medus tika atzīts par visgaršīgāko: „Pateicoties pastāvīgajiem klientiem, mums nav problēmu ar noietu. Ir pircēji pat Lielbritānijā un Amerikā.”

Semjonovu ģimenei nav problēmu ar medus noietu

Piemājas saimniecības „Jāņuceļi 2” (Naujenes pagasts) īpašnieki Anna un Mihails Zeļaņiki audzē aptuveni 30 šķirņu ogas, kā arī ķiplokus: „Mūsu saimniecībā ir viss, kas aug Latvijā un citur. Vācam augus no visas pasaules.”

Svētku apmeklētāji varēja nodegustēt visu iedāvāto medu un noteikt labāko. Šogad uzvarētāja balvu saņēma Gunta Some.