„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.4 °C
apmācies

Latgales mūžīgās vērtības

Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda, kinorežisors Jānis Streičs un Igors Pličs prezentē grāmatu „Latgales ainava” // Foto: Jeļena Ivancova

17. augustā svinīgā gaisotnē Preiļu pilsētas svētku ietvaros notika grāmatas  „Latgales ainava” prezentācija.

 Grāmata visos laikos ir bijusi paliekoša vērtība, bet, ja tajā apvienoti mūžīgās vērtības – dabas skati, tā ir divtik unikāla. Visas Latvijas fotogrāfi ir iemūžinājuši Latgales ainavas dažādos diennakts un gadalaikos, dziļi un izjusti parādot to, cik dažāds un pārsteidzošs var būt tas, kas atrodas ap mums, -- aparti lauki, rīta migla u.c. „Ikvienā valstī ir tikai divas pamatvērtības – cilvēki un zeme. Pārējais ir viņu radīts,” saka idejām bagātais, darbīgais un nenogurdināmais Igors Pličs, pateicoties kuram nākusi klajā gan šī, gan citas grāmatas. I. Pličs, būdams Latgales fotogrāfu biedrības vadītājs, apvieno domubiedru pūles, lai viņu radošās ambīcijas ievirzītu pareizajā gultnē.

Šī gada februārī klajā nāca katalogs „Latgales ainava”, bet tagad, pateicoties Latvijas Kultūrkapitāla fonda, Latgales attīstības aģentūras, uzņēmuma „Latvijas valsts meži” un SIA „Laura plus” līdzfinansējumam, izdota skaista un krāsaina grāmata. Tajā ir 273 septiņdesmit četru fotogrāfu darbi. Kopumā konkursā piedalījās 98 autori ar vairāk nekā 1300 fotogrāfijām. Pirms gada nāca klajā tikpat fundamentāla fotogrāmata „Latgalieša portrets”.

„… Latvejis ainova ir vysu, kas tymā saradzams, saūžams, sagiunams, samīļojams, ir vīneigais, kas  mums – sevkuram atsevišķi i tautai kūpā – eistyn pīder,” grāmatas priekšvārdā saka mākslas zinātniece Ingrīda Burāne. Jo īpaši svarīgi ir to saprast, gaidot Latvijas simtgadi, jo daba, ainava kalpo visiem vienādi, nešķirojot ne reliģijas, ne tautības. Ļoti daudz apkārtējās dabas skaistuma saglabāšanā ir atkarīgs tieši no cilvēka, kurš nereti, diemžēl, to iznīcina.

Grāmatu „Latgales ainava” var pārlapot jebkādā noskaņojumā – kad ir labi, lai papriecātos par apkārtējās pasaules skaistumu, un kad pārņem skumjas – arī tā paša iemesla dēļ, kā arī, atrodoties tālumā no dzimtenes, -- lai to atcerētos. Jo, kā teica dzejniece Anna Rancāne, to visu mums devis Visaugstākais. Prezentācijā savu grāmatas eksemplāru saņēma visi fotogrāfi, kuru darbi ir tajā iekļauti. Grāmatu „Latgales ainava” varēs iegādāties grāmatveikalos.