„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Līvānieši prot mēli iekrāsot melnu

Jānis Trokša joko, ka līvānieši vairāk nekā 20 gados ir saražojuši tik daudz saldējuma, ka apkārt zemeslodei varētu izklāt saldējuma ceļu // Foto: Egita Terēze Jonāne

Melnais saldējums ir Līvānu novada vizītkarte, „Latgales Laikam” teica Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle.

Lai uzzinātu, kāpēc saldējums ir melns un kā tas top, „Latgales Laiks” apmeklēja Līvānu SIA „Saltums-2”.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Trokša un valdes loceklis Andis Teivāns vispirms uzsver, ka tas ir visas 45 darbinieku saimes nopelns, ka Līvānos jau vairāk nekā 20 gadus tiek ražots saldējums. „Mēs no maza uzņēmuma esam kļuvuši par eksportētājuzņēmumu. Turklāt mums ir maza kadru mainība, pastāvīgie darbinieki strādā vairākus gadus.

Šī vasara ir ne tikai karstuma, bet arī saldējuma ēšanas rekordu gadalaiks, pārņem sarunu Andis. Līvāniešiem jāstrādā vaiga sviedros, lai varētu ne tikai apmierināt pircēju pieprasījumu pēc melnā saldējuma, bet arī palielinātu visas produkcijas apjomus, jo sadarbības partneri katru dienu jautā, vai būs jaunas saldējuma partijas. „Mēs ražojam to, kas garšo pašiem. Melno saldējumu ieraudzījām ārzemēs un sākām ražot pirmie Latvijā. Atradām knifu, kā saldējumu padarīt melnu. Izskalojot muti ar ūdeni, melnums pazūd. Melnais saldējums šobrīd ir mūsu produkcijas topa pirmajā vietā un iecienīts jauniešu vidū. Mēs šogad izdomājām rozā saldējumu bērniem ar košļājamās gumijas garšu un pirmie izgudrojām rozā vafeļu glāzītes. Mēs cenšamies visu laiku būt radoši,” izstāsta Jānis un pasniedz gan melnu saldējumu, gan bērnu saldējumu rozā vafeles glāzītē, lai nogaršojam to. Tam ir saldējuma garša, bet mēle patiešām paliek melna.

Pilnu rakstu lasiet 24. augusta numurā.