„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.8 °C
apmācies

Glāba cietušos no gruvešu „spīlēm”

Glābēji no sagruvuma vietas evakuē cietušos // Foto: Inese Minova

Kādas nepabeigtas daudzdzīvokļu mājas pagalms Kalkūnes pagastā šonedēļ uz neilgu laiku pārvērtās par ko līdzīgu filmēšanas laukumam, kur top kadri spriedzes filmai.

Sirēnām kaucot, attraucās liels daudzums ugunsdzēsēju, „ātro” un policijas transporta, šo dienestu darbinieki ļoti operatīvi veica glābšanas pasākumus, kurus varēja vērot arī mediji un vietējie iedzīvotāji.

Notiekošais bija viens no Latvijas un Lietuvas operatīvo dienestu lauka mācību posmiem, kura laikā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD), Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), Utenas apriņķa Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Primārās veselības aprūpes centra (Lietuva) darbinieki pilnveidoja savas prasmes un sadarbību ēku sagrūšanas gadījumos.

Teoriju ievieš praksē

Mācības Kalkūnes pagastā ilga trīs dienas, sākot ar teorijas apgūšanu, instruktāžu abu valstu glābšanas dienestu darbiniekiem par pareizu rīcību ārkārtas situācijās ar daudz cietušajiem, tostarp ēku sagrūšanas gadījumos. Iegūtās zināšanas tika pielietotas praktiskās apmācībās, kur, atbilstoši scenārijam, tika imitēts ēkas sagruvums ar vairākiem cietušajiem ar dažādām traumām.

Katram dienestam bija savi pienākumi – abu valstu Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki veica glābšanas darbus, atsvabinot cietušos no gruvešiem, savukārt NMPD darbinieki nodrošināja neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu cietušajiem negadījuma vietā un nogādāja viņus medicīnas iestādē.

NMPD projektu vadītāja Sintija Mūrniece pastāstīja, ka mācības notiek Latvijas un Lietuvas pārrobežu projekta „Sadarbības, kapacitātes stiprināšana un kopīga risku mazināšana Latvijas un Lietuvas medicīnas un glābšanas personālam ēku sagruvumu gadījumā” ietvaros. Projekta kopējās izmaksas ir 556 970 eiro, no kuriem 473 424 eiro ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums. No šiem līdzekļiem visiem dienestiem ir iegādāts arī transports un specializēts inventārs ikdienas darba un mācību procesa nodrošināšanai, kas tika izmēģināts mācību laikā. 

Kopumā mācībās piedalījās aptuveni 100 abu valstu operatīvo dienestu darbinieki, tostarp desmit „ātro” darbinieki, kas iejutās cietušo lomā.  

Viena no „cietušajām” Olga pastāstīja, ka līdzīgu pieredzi jau guvuši iepriekšējās mācībās, kad tika imitēta vilcienu katastrofa. Kļūt par cietušo mācību laikā esot brīvprātīga lieta, taču viņa iesaistās labprāt, jo var iejusties pacientu „ādā”, saprast, kā viņi jūtas šādā situācijā. Vienīgi izlozējuši, kāda kuram būs „trauma” šajā pasākumā. Lai aina izskatītos reāla, tika izmantots īpašs grims, mākslīgās asinis un mulāžas.

Pilnu rakstu lasiet 24. augusta numurā.