„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Pilsētas vizītkartes RU

„Kaija” pie Daugavpils-Rīgas šosejas // Foto: Jeļena Čursina

Kas, iebraucot pilsētā, būtu jāredz tās viesiem -- stilizēts nosaukums, kāda atšķirības zīme, pilsētas simbols vai reklāmas baneris? Un, lai kas tas arī būtu, pirmais iespaids paliks atmiņā uz ilgu laiku.

Galvenā zīme

Atpazīstamākā un populārākā zīme, iebraucot Daugavpilī, ir „Kaija”. Acīmredzot, liela loma ir tās atrašanās vietai, jo visvairāk cilvēku Daugavpilī iebrauc no galvaspilsētas puses. Pirms daudziem gadu desmitiem uzstādītā „Kaija” nu jau kļuvusi par savdabīgu Daugavpils simbolu, lai gan daudzi vēl joprojām apšauba šīs zīmes loģiskumu un „piederību” pilsētai, jo kā gan jūras putns varēja kļūt par „nekūrorta” pilsētas simbolu. Taču ideja uzstādīt „Kaiju” radās tieši tad, kad šie putni lielā skaitā šeit sāka apmesties uz dzīvi, -- pirms vairāk nekā 40 gadiem. Starp citu, tagad Daugavpils „sauszemes” kaiju apmetne ir viena no lielākajām ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā. Tāpēc Daugavpils piena kombināta darbinieku piedāvātā skice pilsētas robežu noformējuma konkursam pirms tās 700 gadu jubilejas svinībām nav izvēlēta nejauši.

„Kaijas” skici izveidoja piena kombināta mākslinieks noformētājs Felsters, 1976. gadā to apstiprināja un zīmi izstrādāja Latvijas Projektēšanas institūts. Kā liecina Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja sniegtā vēsturiskā informācija, objekta uzstādīšana ilga vairāk nekā trīs mēnešus. Tā nostiprināšanai izraka būvbedri, kuru aizpildīja ar betonu (30 kub. m). „Kaijas” apšuvumam iztērēja vairāk nekā divas tonnas pārtikas kvalitātes nerūsējošā tērauda no piena kombināta krājumiem. Vēl iespaidīgāku konstrukciju padara „Kaijas” izmēri – tās spārnu atvēziens ir vairāk nekā 30 metri.

Citas zīmes

To, ka „Kaiju” var uzskatīt par svarīgāko zīmi, apliecina arī pilsētas pašvaldības rūpes par to mūsdienās. Pavisam nesen tika pieņemts lēmums to izgaismot, tam paredzēts iztērēt vairāk nekā 11 000 eiro.

Arī pie zīmes, kas atrodas Daugavpils—Rēzeknes šosejas malā, varētu fotografēties

Pilnu rakstu lasiet 24. augusta numurā.