„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Bailes no dzemdībām kliedē Māmiņu skolā

Nesen mainītas telpas nodarbību norisei // Foto: Dinija Jemeļjanova

Māmiņu skola Daugavpils reģionālajā slimnīcā darbojas pusotru gadu. Janvārī tika lēsts, ka pirmā gada laikā skolu apmeklējušas apmēram 300 māmiņas. Šāds pat skaitlis ir gandrīz trešā daļa no visām 2017. gadā Dzemdību nodaļā pieņemtajām dzemdībām. Jūlija beigās nodarbību ciklu uzsāka jauna grupa – pēc karstās vasaras māmiņas gatavojas dzemdībām rudenī.

Māmiņu skolas nodarbības nenorit pelēkā, solu pilnā semināru telpā. Grūtnieces nodarbību sākumā iekārtojas košos sēžammaisos jeb pufos. Daugavpils reģionālās slimnīcas Dzemdību nodaļas vecmāte un krūts barošanas speciāliste Iveta Žilvinska skaidro, ka topošajām māmiņām ir grūti ilgi sēdēt cietos koka krēslos, tāpēc nācies lūgt vadībai iegādāties pufus. Apmeklēt Māmiņu skolas nodarbības tiek aicinātas tās, kas sagaidījušas 30. grūtniecības nedēļu un devušās dekrēta atvaļinājumā. Nodarbību cikls ilgst sešas nedēļas, tajās var apgūt krūts barošanas, bērna aprūpes pamatus, sagatavoties dzemdību procesam utt. Tas, ka grūtniece apmeklējusi šeit nodarbības, vēl nenozīmē, ka viņai obligāti jādzemdē Daugavpils reģionālās slimnīcas Dzemdību nodaļā. „Pēdējā nodarbībā dodamies ekskursijā pa Dzemdību nodaļu, ceram, ka tas palīdz grūtniecei pieņemt lēmumu,” norāda I. Žilvinska. Nodarbības vada nodaļas darbinieki - divas vecmātes, psihologs, fizioterapeits un citi speciālisti.

Paraugdemonstrējumos tiek izmantotas lelles

„Galvenais, ko vēlamies ar šīm nodarbībām panākt – mazināt baiļu sajūtu par dzemdībām, bērna veselību,” vecmāte novērojusi, ka pat pavirši dzirdēts padoms bieži vien ir ļoti lietderīgs. Darbinieku mērķis ir arī veicināt nodaļas atpazīstamību un pozitīvas reputācijas veidošanos. I. Žilvinska esot dzirdējusi sakām, ka agrāk dzemdības pieņemtas slikti, bet tagad labāk, tomēr viņa uzskata, ka mainījušies ir nevis mediķi vai pacienti, bet gan to attieksme pret dzemdībām. Tas kļuvis par atklātāku, bet tajā pašā laikā arī intīmāku notikumu ģimenes dzīvē.

Pilnu rakstu lasiet 28. augusta numurā.