„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
apmācies

Eglaines pamatskola atšķīra jaunu vēstures lappusi

Pirmā Eglaines skolas absolvente Veronika Veselovska // Foto: Egita Terēze Jonāne

25. augustā Eglaines pamatskolas 80 gadu jubilejas pasākumā nebija vietas, kur ābolam nokrist.

Svinīgajā pasākumā izskanēja Eglaines skolas himna, apsveikumi un vēlējumi, lai skolā nepārstāj skanēt bērnu čalas, tika pasniegtas dāvanas. Pašvaldība skolai sarūpēja galdautu un pulksteni, bet Ērika Goldmane no savas Daudzvārdu ģimenes (skolu pabeidza četras māsas un brālis) atveda senu fotogrāfiju, kur vecākā māsa Rasma 1938. gadā iet svinīgajā gājienā uz jauno skolu.

Tagadējo un bijušo skolotāju sumināšana

Skolu jubilejā sveica tās absolventi, Ilūkstes novada domes priekšsēdētājs Stefans Rāzna, Raiņa Ilūkstes vidusskolas direktore Velta Šterna, Eglaines un Šēderes pagasta pārvaldes vadītāja Marta Petrova, bijušais skolas direktors Romualds Fedorovičs, Ilūkstes mūzikas un mākslas skolas un Subates pamatskolas pārstāvji.

Gan koncertā, gan atmiņu esejās bija uzsvērts, ka eglainieši cauri laikiem un varām ir iznesuši lielu mīlestību pret skolu, ilgas pēc zināšanām un cieņu pret skolotājiem.

Eglainē visos laikos strādājuši drosmīgi un gudri cilvēki, saka Stefans Rāzna

Tāpat arī Velta Šterna savā uzrunā atzina, ka Eglaines pamatskolas absolventi, kas turpinājuši skolas gaitas Ilūkstes 1. vidusskolā, pateicoties Eglaines skolotājiem, ir kļuvuši par gudriem, gaišiem cilvēkiem.

Eglaines skolēni ludziņā stāsta par burtiem

Skolas pirmā absolvente Veronika Veselovska (95 gadi, skolu pabeidza 1939. gadā) teica, ka viņai skolā padevušies visi priekšmeti. Viņa atminējās: „Mūsu klase atradās pašā augšā. Mēs to saucām par zvirbuļu būrīti. Toreiz mēs bijām kādi 11 bērni. Stūrī stāvēja maza malkas krāsniņa. Bet tāpat vien bija silti mūsu visu sirsnības dēļ. Eglaines skola man iedeva zināšanas un darba mīlestību.”   

(No kreisās) Eva Linkeviča dāvina Veltai Šternai Eglaines skolas fotogrāfiju

Pilnu rakstu lasiet 28. augusta numurā.

Komentāri

28.09.2018 14:48
Alla Maceiko
Un tie kas turpināja skolas gaitas Ilūkstes 2. vidusskolā, kas tad vainas viņiem ?