„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.1 °C
apmācies

Līvānietis pirmais saņem kara dalībnieka nozīmi

(No kreisās) PMLP Jēkabpils nodaļas darbiniece Liene Sola pasniedz nozīmīti Harijam Jankovskim

Līvānu iedzīvotājs Harijs Jankovskis pirmais Latvijā saņēma Otrā pasaules kara dalībnieka apliecību un krūšu nozīmi, kas tiek piešķirta no šī gada 1. augusta.

Harijs Jankovskis pastāstīja, ka, uzzinājis par šo atbalstu, viņš uzrakstījis iesniegumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP), tā, savukārt, piešķīra apliecību un nozīmīti, uz kuras attēlots zobens un ozollapu vainags un iegravēts „2. Pasaules kara dalībnieks”.

Apliecība, kas vizuāli ir tāda pati kā nacionālās pretošanās kustības dalībnieka un politiski represētās personas apliecība, ļauj saņemt pašvaldību noteiktus atbalstus (piemēram, vienreizēju pabalstu).

„Otrais Pasaules karš bija nežēlīgs. Es biju iesaukts sarkanajā armijā. Vissmagākās cīņas Latvijā notika kara beigās Kurzemes katlā. 1945. gada 8. maijā vācu armija bombardēja ne pa jokam. Uzskatu, ka tā bija mana otrā piedzimšana, jo tiku cauri sveiks un vesels, bet daudzi cīņu biedri tur palika uz mūžu,” atzina sirmgalvis, kurš oktobrī svinēs 94. dzimšanas dienu. 

Otrā pasaules kara dalībnieka apliecību un piemiņas krūšu nozīmi var saņemt Latvijas pilsoņi, kuri arī 1940. gada 17. jūnijā bija Latvijas pilsoņi, tāpat tobrīd pastāvīgie iedzīvotāji, kuri bija legāli iebraukuši Latvijā, kā arī personas, kuras 1940. gada 17. jūnijā varēja pretendēt uz Latvijas pilsonību ar nosacījumu, ka tās no 1940. gada 17. jūnija līdz 1945. gada 2. septembrim citu valstu militāro vienību sastāvā piedalījās bruņotās cīņās pret PSRS, nacistiskās Vācijas vai tās sabiedroto militārajiem formējumiem.


Foto: J. Magdaļenoks