„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Dagdas pagastā strādā zirgu draugs

Jānis Ruskulis zirgus mīl no bērnības // Foto: Egita Terēze Jonāne

Zirgu rikšošanas sacensību žokejs Jānis Ruskulis šobrīd ir viens no titulētākajiem sportistiem Latgalē. Viņš sarunā „Latgales Laikam” atzīstas, ka ir labs zirgu pazinējs un zinošs draugs rikšotājiem, kurus palīdz lolot Sandras Viškures saimniecībā Dagdas pagastā. 

„Ātrākais sudrabs” Lietuvā

Jānis priecīgi pauž, ka šī sezona ir vainagojusies ar labiem startiem gan mājas trasē Dagdas muižā, gan Lietuvā. Viņam jau ir bijuši 11 starti (saruna notika jūlija nogalē), izcīnītas 2 zelta, 2 sudraba un 3 bronzas godalgas. Kā teic Jānis, tomēr labākais laiks 2 min. 09 sek. un „ātrākais sudrabs” sasniegts februārī Starptautiskajās zirgu skriešanas sacensībās „Sartai 2018”, kas notika Dusetu ciemā (Lietuva) un kur 8 dalībnieku konkurencē izcīnīta sudraba medaļa. Jāpiebilst, ka Dusetos trases garums ir 1600 m, bet Jāņa dzimtajā trasē Dagdas muižā -- 800 m.

„Man šķiet, ka uzvarēt tāpat vien -- tas ir pārāk garlaicīgi. Es labprātāk sacenšos ar spēcīgiem pretiniekiem, jo tas ir pārbaudījums zirgam un braucējam. Svētkos „Annas Dagdā” sacensības ir nelielas, taču šoreiz piedalījās spēcīgi braucēji ar labi sagatavotiem zirgiem. Arī trase un laiks ir labs. Tāpēc uzvara bija vērtīga. Ja ir labas naudas balvas, piemēram 500 vai 1000 eiro, tad vēlme uzvarēt ir vēl lielāka. Gribas nopelnīt naudu, lai zirgu īpašnieki var nopirkt vitamīnus, degvielu, jaunu sporta aprīkojumu,” saka Jānis un piebilst, ka bieži vien nākas zaudēt no žokeja neatkarīgu iemeslu dēļ. Piemēram, sliktie laika apstākļi bojā trasi  vai zirgi nav labā formā. 

Jānis Ruskulis finišē pirmais rikšotāju sacensībās šovasar Dagdas muižā, kas bija veltītas svētkiem „Annas Dagdā”

Viņš atminas, ka zirgs bija vecāku mājās vienmēr, un viņš šo gudro, draudzīgo dzīvnieku iemīlēja jau puikas gados. Kad atdzima Latvijas valsts, atdzima arī rikšošanas sacensības. Jānis Ruskulis par žokeju kļuva 2005. gadā, startēdams sacensībās ar Latvijas darba zirgiem, rikšotāji gan parādījās nedaudz vēlāk. Viņš dažus gadus ir strādājis Tallinas hipodromā (Igaunija) un uzskata to par vērtīgu pieredzi. Tomēr 2014. gadā žokejs atgriezies Dagdas pagastā, lai ar sporta zirgiem piedalītos sacensībās  dzimtenē.

Pilnu rakstu lasiet 28. augusta numurā.