„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.2 °C
apmācies

Šmakovkas muzejā - filmas “Latgalīši Pīterpilī” pirmizrāde

daugavpils.lv

6. septembrī, plkst. 18.00, Šmakovkas muzejā Daugavpilī (Rīgas ielā 22a) interesenti tiek aicināti uz dokumentālās filmas “Latgalīši Pīterpilī”  (“Latgalieši Pēterpilī”) pirmizrādi.

Dokumentālās filmas 2 sērijās skatītājiem būs iespēja izdzīvot līdzi stāstam par Latgales nacionālās atmodas  darbinieku, latgaliešu nacionālās pašapziņas veidotāju - Franča Trasuna, Franča Kempa,  Andrīva Jūrdža, brāļu Skrindu, Nikodema Rancāna, Staņislava Kambala, Pētera Līpiņa, Konstances Daugules un Ignata Asāna gaitām Krievijas impērijas galvaspilsētā. Filmas veidotāji skatītājiem dos iespēju ielūkoties galveno varoņu sadzīves un darba gaitās, un  iejusties tā laika atmosfērā, tādejādi labāk izprotot šo ievērojamo personību dzīves cilvēcisko pusi. Bez tam filmā tiks stāstīts arī par Katrīnu I, kuras izcelsme esot Latgalē, cara Nikolaja II sulaini – latgalieti, no Barkavas nākušo Aloizu Lauri Trūpu. Filmas veidotāji aplūkos arī dzelzceļa līnijas Pēterburga – Varšava (1860.g.) un optiskā telegrāfa Pēterburga – Varšava, kas šķērsoja tagadējo Latgales teritoriju, nozīmīgumu u.c. faktus.

Filmēšanas laikā veidotāji šovasar devās ekspedīcijā uz Sanktpēterburgu un klātienē apmeklēja vietas, kurās dzīvoja un darbojās filmas personāži. Filmā izmantoti arī Daugavpils Universitātes profesora,  Latgales Pētniecības institūta direktora Dr.hist. Henrika Soma savāktā arhīva materiāli un būs dzirdami arī viņa komentāri.

Filmas producenti: Valentīns Lukaševičs, Arnis Slobožaņins, Tenis Bikovskis.

Video, skaņa: Ivars Utināns.

Vadītāji: Guntis Rasims, Arnis Slobožaņins.

Ilgums: 2 sērijas, katra sērija 24 min.

Viens no filmas producentiem Arnis Slobožaņins uzsver: “Filma nav hrestomātisks vēstures materiāls, bet tā ir ļoti cilvēcīga”.

Filma uzņemta pateicoties A/S “Latvijas valsts meži” un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Latgales kultūras programma 2018 finansiālājam atbalstam.

Ieeja pasākumā – bez maksas.

Latgaliešu nacionālā atmoda bija Latgales latviešu nacionālā kustība laika posmā no 1904. līdz 1917. gadam. Nacionālās atmodas sākotnējais centrs bija Sanktpēterburga, bet vēlāk aktīva darbība izvērsās arī Latgalē. Savu kulmināciju tā sasniedza 1917. gada 9. un 10. maijā (pēc vecā stila 26. un 27. aprīlī) notikušajā Latgales kongresā. Tajā Latgales latvieši pieņēma lēmumu iet kopēju ceļu ar pārējiem latviešiem savā valstī.

Filmas pirmizrāde Rīgā notiks 13. septembrī, plkst. 18.00, “Cafe Leningrad”, bet novembrī, Patriotu nedēļas laikā,  to būs iespēja noskatīties Latvijas reģionu televīzijā “ReTV”.

Video treilers