„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Daugavpilij uzdāvināja grāmatu „Latvijai 100”

1998. un 2018. gada grāmatu eksemplāri // Foto: Aleksandrs Rube

28. augustā Daugavpilī ieradās Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Trupovnieks un projekta „Latvijai 100” vadītāja Aiva Stiprā. Viņi atbrauca, nevis lai apspriestu medicīnas jautājumus, bet uzdāvinātu unikālu foto grāmatu.

Grāmatas prezentācija notika Marka Rotko mākslas centrā un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā. Grāmata „Latvijai 100 – Latvija fotoattēlos no 1918. līdz 2018. gadam” ir Pētera Apiņa un viņa komandas divu gadu rūpīga darba rezultāts. Šajā laikā P. Apinis kopā ar saviem kolēģiem apmeklēja gandrīz visas Latvijas pilsētas un novadus un savāca vairāk nekā 100 000 fotogrāfiju, kuras atspoguļo gan priecīgas, gan smagas Latvijas valsts un tās tautas vēstures lappuses. Grāmatas līdzautori ir 1200 novadpētnieki, muzeju darbinieki, skolotāji, fotogrāfi, žurnālisti un kolekcionāri visos Latvijas novados. Pēc rūpīgas atlases publicēšanai grāmatā tika izvēlētas vairāk nekā 4400 fotogrāfijas.

Grāmatas autors Pēteris Apinis

Daugavpilī aptuveni 200 fotogrāfijas grāmatas veidotāji saņēma no Novadpētniecības un mākslas muzeja, savukārt 50 visvērtīgākās, kuras vēsta par pagājušā gadsimta sarežģītajiem 40. gadiem, dāvinājis vēsturnieks, pedagogs un muzeja „Ebreji Daugavpilī un Latgalē” direktors Josifs Ročko. Muzejs, Rotko centrs un I. Ročko saņēma grāmatas eksemplāru. Savukārt ebreju vēstures pētnieks uzdāvināja viesiem grāmatu „Slavenie Latgales ebreji”.

Daugavpils apmeklējuma laikā Pēteris Apinis uzsvēra, ka šajā projektā nav ieguldīts neviens nodokļu maksātāju vai ES fondu cents, tikai viņa personīgie līdzekļi un tuvu cilvēku palīdzība. Grāmatā neatkārtojas neviena fotogrāfija no līdzīga albuma, kurš tika laists klajā 1998. gadā, arī toreiz P. Apiņa vadībā.

Josifs Ročko uzdāvināja viesiem grāmatu „Slavenie Latgales ebreji”

No Daugavpils delegācija devās tālāk uz dažādām Latgales vietām. Projekta dalībnieku mērķis ir savākt pēc iespējas vairāk palīgu parakstu, kuri atsūtīja fotogrāfijas grāmatas veidošanai. Divi šādi sējumi ar parakstiem vēlāk tiks nodoti glabāšanā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Rīgas pilī.