„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
apmācies

Valdis Bušs iedvesmo savus sekotājus

Giedre Riskute pie saviem darbiem, kuri tapuši Viļakā // Foto: Jeļena Čursina

Daugavpils Māla mākslas centrā atklāta starptautiskā glezniecības plenēra „Valdis Buss 2017” dalībnieku izstāde.

Pasākumu organizēja Viļakas novada dome sadarbībā ar Marka Rotko mākslas centru. 2017. gada jūlijā divas nedēļas tika gleznotas Latvijas mākslinieka Valda Buša (1924—2014) dzimtās vietas.

Plenēra dalībnieku skaits bija ierobežots, un 2017. gadā no visiem tēlotājmākslas meistariem, kuri bija atsūtījuši pieteikumus, dalībai plenērā izvirzīja sešus māksliniekus – Gunu Millersoni (Latvija), Frančesko Poianu (Itālija), Emuke Fabianu (Rumānija), Franciski Diasu Munosu (Spānija), Janu Valiku (Slovākija) un Giedri Riskuti (Lietuva), kuru piedalījās arī izstādes atklāšanā. G. Riskute pastāstīja, ka pieteikties plenēram ieteica draudzene, māksliniece no Rīgas, un izvirzīšana dalībai plenērā Giedrei bija liels pārsteigums, jo bija pieteikušies 60 pretendenti.

G. Riskutei ir daudz pazīstamu mākslinieku Latvijā, viņa labi pārzina Latvijas tēlotājmākslu, tostarp arī V. Buša radošo darbību. Pirms plenēra Giedre izlasīja viņa grāmatu, kurā mākslinieks stāsta par sava radošā un dzīves ceļa meklējumiem. „Var teikt, ka mani ar Valdi Bušu satuvina ļoti spilgtas, košas krāsas un dzimto vietu attēlošana,” saka lietuviešu māksliniece. Viņa piedalījās arī otrajā plenērā, kurš norisinājās šī gada jūlijā. Visi mākslinieku darbi pašlaik apskatāmi Viļakas Kultūras un radošo industriju centrā. Pēc tam, tāpat kā šī ekspozīcija, tie tiks piedāvāta skatītāju vērtējumam visā Latvijā, tostarp arī Daugavpilī.

Plenēra kurators Māris Čačka un mākslinieka V. Buša dēls Ilmārs Bušs

Izstādes atklāšanā piedalījās arī Viļakas novada pašvaldības priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs un Valda Buša dēls Ilmārs, kuri pateicās plenēra un izstādes kuratoram Mārim Čačkam par to, ka ir atdzimusi interese par V. Buša daiļradi un sabiedrība pievērsusi uzmanību viņa dzimtajai vietai. Lielāko mūža daļu mākslinieks nodzīvoja Jūrmalā, taču savās gleznās viņš bieži attēloja dzimtās vietas Latgalē.

Izstāde būs skatāma līdz 30. septembrim.