„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

No kritušiem kokiem attīrīs Stiglavas upi Viļakas novadā

pexels.com

Turpinot iesākto iniciatīvu “Daru labu dabai”, Dabas aizsardzības pārvalde otrdien, 11. septembrī aicina uz Stiglavas upes kopšanas talku Viļakas novadā, kuras laikā upes straujteču posmus un dabas takas plānots atbrīvot no sakritušiem kokiem.

Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centra “Rāzna” vadītāja Regīna Indriķe stāsta, ka talkā piedalīsies arī saldūdens biotopu eksperts, kas pastāstīs par aizsargājamiem biotopiem un to, kādēļ šādi kopšanas pasākumi nepieciešami.

Talkā veicamie darbi: ar zāģiem tiks sazāģēti nokritušie koki, kokmateriāli tiks sakrauti virs palu līnijas. Darbs fiziski smags, tam nepieciešami darbam upē piemēroti apavi un laika apstākļiem atbilstošs apģērbs. Dabas draugiem, kuri vēlas darīt labu dabai, talkai iepriekš jāpiesakās pa tālruni 29346006 (Elīna Tripāne).

Tikšanās vieta: atpūtas laukums Stiglavas atsegumu dabas takā.

Stiglavas upes krastos redzamo smilšakmens atsegumu veidošanās meklējama laikos, kad Viļakas novadā viļņojās jūra – pirms aptuveni 375 miljoniem gadu. Šeit jūras straumju ietekmē veidojās slīpi slāņoti baltie un brūni sārtie devona smilšakmeņi. Šeit atrodama arī 4 metrus dziļa ala un upes kreisajā krastā, upei savu ieleju rokot arvien dziļāk, zemes virskārtai atklājās Stiglavas dižakmens.  Šī vieta ir īpaša ne tikai ar savu ainavisko apkārtni, ar dzelzi bagātajiem avotiem vai šim objektam 2013.gadā piešķirto gada ģeoloģiskā objekta godu, bet arī ģeoloģisko izcelsmi. Šī ir viena no retajām vietām pašā Latvijas austrumu daļā, kur atsedzas Ogres svītas ieži.

Daru labu dabai (www.darudabai.lv) ir Dabas aizsardzības pārvaldes un Pasaules dabas fonda kopīga iniciatīva, kurā aicināts iesaistīties ikviens interesents kopīgu labo darbu veikšanai. Darbu plānošanu, ierādīšanu un vadīšanu nodrošina pieredzējuši dabas aizsardzības jomas darbinieki, kas brīvprātīgajiem talkotājiem arī stāsta par veikto darbu nozīmi dabas daudzveidības saglabāšanā un par konkrētajā apvidū atrodamajām dabas vērtībām. Tādējādi praktiskā darbošanās ir apvienota ar noderīgu zināšanu ieguvi par augu un dzīvnieku sugām, biotopiem, tajos veicamajiem darbiem un Latvijas dabu kopumā.

Plašāka informācija:

Regīna Indriķe
Dabas aizsardzības pārvaldes
Latgales reģionālās administrācijas
Dabas izglītības centra vadītāja
Mob. tālr.+ 371 29139677