„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+5.2 °C
apmācies

Vēlēšanas tuvojas: ko partijas sola Latgales iedzīvotājiem

Karikatūra - Vilnis Bulavs

Līdz Saeimas vēlēšanām atlicis nedaudz vairāk kā mēnesis, un politiskie apskatnieki sāk aizvien detalizētāk „ķidāt” partiju priekšvēlēšanu programmas. Arī „Latgales Laiks” centās noteikt katra politiskā spēka galvenos akcentus.

Jāatzīmē, ka šajās Saeimas vēlēšanās galvenie ir drošības (NATO un Krievijas pozīcija), ārstu un skolotāju atalgojuma, tradicionālo ģimenes vērtību aizsardzības jautājumi un skaidrošanās sakarā ar obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmas atcelšanu. Taču tēzēs ir arī gana daudz populisma, piemēram, solījuma būtiski samazināt administratīvo aparātu (līdz pat 90%!), tautas vēlētu prezidentu un t.s. „VDK maisu” atvēršanu. Savukārt dažādu etnisko grupu aizsardzība ir vēl izteiktāka nekā iepriekšējās vēlēšanās.

1. „Latvijas Krievu savienība”. Latvijas krievu kultūrlingvistiskās kopienas interešu aizstāvība. Līdztiesība valodas lietošanā, jo īpaši izglītības un valsts iestādēs. Nepilsoņu institūta likvidēšana. Labas kaimiņattiecības ar Krieviju, militāro un valsts aparātu administratīvo izdevumu samazināšana. Decentralizācija – mazāk instanču Rīgā un ātra satiksme starp pilsētām.

2. Jaunā konservatīvā partija. Apvienot ministrijas, 13 ministriju vietā izveidojot 8, par 30% samazināt birokrātisko aparātu. Apvienot KNAB, Satversmes aizsardzības biroju un Drošības policiju. Minimālā alga – 500 eiro mēnesī, ar IIN neapliekamais minimums algām un pensijām – 500 eiro mēnesī, minimālā pensija – 200 eiro mēnesī. Ārstu algas – vismaz 1700 eiro „uz rokām”.

3. Rīcības partija. Galvenais princips – līdztiesība. Pilsonība visiem nepilsoņiem. Partija ir pret pensijas vecuma palielināšanu. PVN samazināšana līdz 18%, vietējiem pārtikas produktiem – līdz 5%. Perspektīvu tautsaimniecības nozaru izvēlēšanās un atbalsts. Cukura ražošanas atjaunošana Latvijā. Līdzsvarota Latvijas ārpolitika Rietumos un Austrumos, transporta koridora atjaunošana ar Krieviju.

4. Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK". Pamatvērtība -- latviešu nācija, valoda un kultūra. Turpināt pāreju uz mācībām valsts valodā visos izglītības līmeņos. Stingri uzraudzīt pilsonības piešķiršanu. Ierobežot Krievijas propagandas izplatību. Veidot Latviju kā kultūras valsti. Pastāvīgu NATO sabiedroto karavīru uzturēšanās Latvijā. Reemigrācijas projekta turpināšana. Jauni mehānismi jauno ģimeņu atbalstam. „Latgaliskais ir latviskais” -- latgalisko vērtību izkopšana.

5. „PROGRESĪVIE”. Sociāldemokrātiska ievirze un atvērtība pārmaiņām. Visiem pieejami medicīnas un sociālie pakalpojumi, neatkarīgi no dzīvesvietas un sociālā statusa. Sociālos riskus vairojošas uzņēmējdarbības formas (ātrie kredīti, lombardi, laimētavas) ierobežošana. Zaļā domāšana, lieli sodi dabas piesārņotājiem un piegružotājiem. Atbalsts nozarēm, kas ražos produkciju ar pievienoto vērtību.

6. „Latvijas centriskā partija”. Rūpniecības un lauksaimniecības attīstība. Valsts monopola ieviešana dažās nozarēs. Bezmaksas izglītība un medicīna. Draudzīgu attiecību veidošana ar kaimiņvalstīm un atteikšanās no dalības jebkādos militāros blokos. Elastīga nodokļu politika. Nacionālās valūtas – lata atjaunošana. Iekšējā tirgus aizsardzība.

7. „LSDSP/KDS/GKL” („Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija”/ ”Kristīgi Demokrātiskā Savienība”/”Gods kalpot mūsu Latvijai”). Nacionāli orientēta valsts, kristīgās vērtības un tradicionāla ģimene, bērnu tiesību aizsardzība. Latvija ir ES un NATO dalībvalsts, bet nacionālas valsts intereses no tā nedrīkst ciest, tāpēc jāsadarbojas ar Višegradas valstu grupu, kas grib un prot aizstāvēt savu valstu nacionālās intereses ES ietvaros. Jāstiprina arodbiedrību pozīcijas.

8. No sirds Latvijai. Princips – konservatīvisms, atbildība un vispārējas tiesības visām tautībām. Deputātu skaita samazināšana no 100 līdz 60. Ģimenēs ar trim bērniem vienu no vecākiem atbrīvot no algas iedzīvotāju ienākuma nodokļa, ģimenēs ar pieciem un vairāk bērniem – abus vecākus. Līdz 2028. gadam slēgt visus bērnunamus – visus bērnus ievietot audžuģimenēs. Partija ir pret migrantu kvotu ieviešanu. Atbalsta tādu pensiju neaplikšanu ar nodokļiem, kas ir mazākas par minimālo darba algu.

9. "Saskaņa" sociāldemokrātiskā partija. Dzelzceļa infrastruktūras uzlabošana, projekta „Rail Baltica” īstenošana. Augstākās izglītības centri ārzemniekiem, vispusīgs augsto tehnoloģiju jomas atbalsts. Darbs ar SEZ, 80% no degvielas akcīzes nodokļa ieņēmumiem -- autoceļu fondam. Minimālā darba alga – bez nodokļiem. Bezmaksas ēdināšana visos bērnudārzos un skolās līdz 12. klasei. Trilingvālā izglītība – dzimtā valoda + latviešu valoda + viena svešvaloda. Sadarbība ar Krieviju un Ķīnu. Daugavpils lidostas atjaunošana.

10. Attīstībai/Par! Veselības aprūpe – bez garām rindām. Visu tautību bērni mācās kopā, apgūstot vismaz trīs valodas. Aizsardzība pret vardarbību ģimenē. Darbs ar reemigrācijas plānu. Augsto tehnoloģiju ieviešana ikdienas dzīvē un darbā. Palielināt minimālo algu un neapliekamo minimumu līdz 500 eiro mēnesī. Trīskārtīgi samazināt pašvaldību skaitu.

11. Latvijas Reģionu Apvienība. Līdzvērtīgas izaugsmes iespējas visiem Latvijas reģioniem, tostarp pieejams un ērts transports, medicīnas pakalpojumi un pamatskolas – tuvāk mājām. Mazo un vidējo lauku saimniecību atbalsts. Birokrātijas un izšķērdīgu iepirkumu izskaušana. Tiesības atraitņiem saņemt 50% no aizgājušā laulātā uzkrātās pensijas ne mazāk kā piecus gadus. PVN samazināšana vairākiem produktiem un pakalpojumiem. Mikrouzņēmumu nodokļa  atjaunošana 9% apmērā. Drošības garantēšana ar ES valstu un NATO atbalstu.

12. "Latviešu Nacionālisti". Nacionālisms kā politiska platforma. Divreiz lētāki medikamenti un izmeklējumi. Medmāsu algu palielināšana vidēji līdz 1200 eiro mēnesī, ārstiem -- vidēji līdz 2500 eiro. Tradicionālās ģimenes aizsardzība. Mazāki nodokļi daudzbērnu ģimeņu vecākiem. Mazo lauku skolu saglabāšana. Skolas gaitu uzsākšana no 7 gadu vecuma. Profesionālo izglītības iestāžu attīstība. Minimālā pensija – 400 eiro, kas nav apliekama ar nodokli. Progresīvais IIN. 119 novadu vietā – 20. NATO atbalsts.

13. Jaunā VIENOTĪBA. Mērķis – vidējā darba alga 1500 eiro. Bezmaksas ikgadēja veselības profilakse, samazinātas zāļu cenas. Plašāka mājokļa programma jaunām ģimenēm. Īres tirgus sakārtošana. Nodokļu samazināšana zemajām algām. Sākumskola un pamatskola tuvu mājām. Darba tirgus prasībām atbilstoša izglītība. Izdevīgāki darba nosacījumi ārzemju speciālistiem. Pašvaldību referendumu ieviešana.

14. Par Alternatīvu. Investoru ieguldījumi rūpniecībā tiek atbrīvoti no jebkādiem nodokļiem pirmo 5 gadu periodā. Lauksaimniecības nozare pilnība tiek atbrīvota no nodokļiem. Cukura ražošanas un zivrūpniecības atjaunošana. Valsts pārvaldes aparāta skaita samazināšana par 90%. Elastīga nodokļu sistēma. Latvijas intereses augstāk par visu! Nepieciešamības gadījumā referendums par izstāšanos no ES. Nāvessoda atjaunošana, tostarp par ekonomiskajiem noziegumiem. Lata atjaunošana.

15. Politiskā partija "KPV LV". Sauklis „Valstij jāsāk ar sevi”. Cīņa ar bijušo padomju nomenklatūru. Koalīcijas padomes likvidēšana. Efektīvas un rīcībspējīgas valdības, kas sastāv no 6 ministriem un premjerministra, izveidošana. Visu augstskolu apvienošana vienā – Latvijas Nacionālajā universitātē. Visas skolas un bērnudārzi pāriet valsts pārziņā, lai nebremzētos reformas pašvaldību līmenī. VID reforma.

16. Zaļo un Zemnieku savienība. Jauno ģimeņu atbalsta pasākumi, tostarp mājokļu un bērnudārzu pieejamības pieejamība. Pabeigt e-veselības sistēmas ieviešanu. Pasākumu izstrādāšana pakāpeniskai pensijas palielināšanai personām ar lielu darba stāžu. Uz eksportu vērsta tautsaimniecība. Reemigrācija, iedzīvotāju aizplūšanas mazināšana. Adekvātas elektroenerģijas cenas. Transporta infrastruktūras attīstība. Latviešu valodas pozīciju nostiprināšana. Valsts aizsardzība NATO ietvaros.