„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.8 °C
apmācies

Baznīcas paziņojums par priestera aizturēšanu saistībā ar aizdomām par cilvēktirdzniecību

freeimages.com

Pagājušajā trešdienā, 29.augustā, aizdomās par cilvēku tirdzniecību un seksuālu vardarbību pret kādu pilngadīgu vīrieti, izmantojot tā bezpalīdzības stāvokli, Valsts policija aizturējusi trīs personas – 60 līdz 73 gadus vecus vīriešus. Jau nākamajā un aiznākamajā dienā diviem aizturētājiem tiesa piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Šī gada augustā Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas amatpersonas saņēma informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas, par to, ka vairāki vīrieši, iespējams, seksuāli izmantojuši kādu bezpalīdzības stāvoklī esošu pilngadīgu vīrieti ar garīgās attīstības traucējumiem.

Veicot izmeklēšanu, Valsts policijas ONAP izmeklētāji 29.augustā Rīgā un Rēzeknē kopumā aizturēja trīs personas – 1945.gadā, 1955.gadā un 1958.gadā dzimušus vīriešus, no kuriem viens ir kāds garīgās konfesijas pārstāvis. Tāpat Valsts policijas ONAP likumsargi veica divas kratīšanas Rīgā un Rēzeknē, kā rezultātā izņemti dažādi video un foto faili, lai pārbaudītu, vai tajos ir saskatāmas kādas noziedzīgas darbības.

Ņemot vērā, ka cietusī persona tikusi seksuāli izmantota, esot bezpalīdzības stāvoklī, uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 154.1 panta otrās daļas – par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, par ko Krimināllikumā paredzēts sods brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Tāpat kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma 160.panta piektās daļas – par seksuālu vardarbību, ja to izdarījusi personu grupa, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli. Par to personas var tikt sodītas ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem. 

Diviem vīriešiem, 1945.gadā un 1955.gada dzimušajiem, tiesa jau nākamajā un aiznākamajā diena piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu, savukārt 1958.gadā dzimušajam vīrietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Jāpiebilst, ka aizturētie iepriekš nav nonākuši policijas redzeslokā.

Cietušajam vīrietim ir sniegta palīdzība un šobrīd tiek nodrošināts valsts apmaksāts rehabilitācijas kurss cilvēktirdzniecības upuriem.

Patlaban kriminālprocesā izmeklēšana turpinās.

Latvijas Romas Katoļu Baznīcas Informācijas centrs ziņo, ka baznīca paļaujas uz profesionālu Valsts policijas un tiesu sistēmas darbu un cer, ka tās pārstāvji rūpīgi un godprātīgi veiks lietas izmeklēšanu. Baznīca ir gatava nepieciešamības gadījumā sadarboties izmeklēšanas procesā.

Baznīca nosoda jebkāda veida vardarbību, jo īpaši pret vāju un neaizsargātu cilvēku. Katra upura ciešanas ir ļaunums, kas prasa taisnīgu tiesu, t.i. vainīgā saukšanu pie atbildības, kā arī atbilstošas palīdzības sniegšanu upuriem.

Šobrīd Baznīcas rīcībā nav informācijas par lietas apstākļiem.

Saskaņā ar kriminālprocesā iekļauto nevainīguma prezumpcijas principu, neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina nav konstatēta ar tiesas spriedumu. Tādēļ lūdzam ar cieņu izturēties pret aizturēto, kamēr viņa vaina nav pierādīta.