„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+11.3 °C
apmācies

Medicīnas iekārtas palīdz glābt dzīvību

Intensīvās terapijas nodaļas personāls iepazīstas ar portatīvās plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas uzbūvi un darbību // Foto: Jeļena Čursina

2017. gada jūlijā Daugavpils reģionālā slimnīca parakstīja līgumu ar  Zarasu primārās veselības aprūpes centru par projekta “Kvalitatīvas medicīnas pakalpojumu pieejamības uzlabošana, stiprinot institucionālo kapacitāti un sadarbību pārrobežu reģionā Zarasi – Daugavpils, Nr.LLI-224” (QUALITY MEDICAL CARE) realizāciju.

Kopsolī ar laiku

Pateicoties projektam, Daugavpils reģionālā slimnīca iegādājusies virkni medicīniskā aprīkojuma kvalitatīvas medicīniskās palīdzības sniegšanai. Jaunāko medicīnas iekārtu izstrādē zinātne nestāv uz vietas – ik gadu pasaulē tiek radītas ierīces, kuras palīdz ārstiem īsākā laikā un pēc iespējas kvalitatīvāk palīdzēt cilvēkam. Daugavpils reģionālās slimnīcas Anestezioloģijas un intensīvās terapijas nodaļas vadītājs Anatolijs Turonoks uzskata, ka, iegādājoties šādu tehniku, Daugavpils reģionālā slimnīca ir sasniegusi augstu līmeni medicīnas pakalpojumu jomā. Viņš pastāstīja, kādas iekārtas iegādātas minētā projekta ietvaros un kā medicīniskais personāls var tās izmantot neatliekamas palīdzības sniegšanai pilsētas un reģiona iedzīvotājiem.

Šī gada aprīlī slimnīca iegādājās trīs portatīvās plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas, kuras nepieciešamas pacienta elpošanas uzturēšanai. Šos pārnēsājamos aparātus var izmantot sarežģītās nestandarta situācijās, piemēram, transportējot pacientu vai veicot plaušu ventilāciju mājas apstākļos. A. Turonoks atzīmēja, ka šīs iekārtas vienlaikus ir gan ļoti efektīvas, gan vienkāršas ekspluatācijā, ar to palīdzību efektīvu terapiju var sniegt jebkuru vecuma pacientiem, pat jaundzimušajiem.

Daugavpils reģionālās slimnīcas rīcībā tagad ir arī portatīvais tromboelastometrs. Šī elektroniskā ierīce tiek izmantota automātiskai asinsreces kontrolei un ļauj pietiekami ātri izvērtēt pacienta hemostāzi pirms operācijas, tās laikā, kā arī pēc operācijas. Šī iekārta ir ļoti nepieciešama, ārstējot masīvi asiņojošus pacientus (piemēram, politraumas, iekšēja asiņošana, dzemdības utt.). „Izmantojot tromboelastometru, asins analīžu rezultāti ir gatavi 10 minūšu laikā,” stāsta Anatolijs Turonoks, „savukārt, asins analīžu veikšanai laboratorijā var būt nepieciešamas 30—40 minūtes, un tas var maksāt cilvēka dzīvību.” Tā kā asins analīžu rezultāti tiek saņemti ātri, ārsts var laikus reaģēt un kontrolēt pacientu, nozīmējot attiecīgus preparātus (asins šķidrināšanai vai otrādi).

Iespēja laikus apmācīt personālu

Anatolijs Turonoks uzsver, cik svarīgi ir laikus apmācīt medicīnas darbiniekus. Izņemot speciālas lekcijas un seminārus, kuri tiek rīkoti Daugavpils reģionālās slimnīcas personālam, svarīga loma mācību procesā ir uzskatāmībai. Tāpēc, lai pilnveidotu medicīnas personāla iemaņas neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā, projekta ietvaros iegādāti divi augsti tehnoloģiski treniņu manekeni. Ar šo manekenu palīdzību iespējams simulēt reālu neatliekamās palīdzības situāciju, kurā ir jāpieņem pareizi un, galvenais, ātri lēmumi par efektīvāko ārstniecības metožu pielietošanu. Turklāt iegādātos manekenus var izmantot ļoti plaši, jo tie der daudzu klīnisku situāciju simulācijai.

Ārsts Anatolijs Turonoks demonstrē, kā darbojas videolaringoskops.

Anatolijs Turonoks, izmantojot vienu no treniņu manekeniem, parādīja, kā izmantojama vēl viena jauna ierīce, ko iegādājusies slimnīca. Tas ir videolaringoskops – speciāla videosistēma elpceļu caurlaidības nodrošināšanai. Tas ir nepieciešams sarežģītās situācijās, piemēram, ja ir problemātiski veikt intubāciju pacienta fizioloģisko īpatnību vai specifiskas anatomijas dēļ. A. Turonoks pastāstīja, ka situācijā, kad ārsts nespēj veikt  intubāciju, paļaujoties uz savu redzi, videolaringoskopa iebūvētā kamera ar palielinātu skata leņķi ļauj saskatīt pacienta elpceļu  anatomiskās īpatnības un veiksmīgi ievadīt balsenē endotrahejas caurulīti, veicot kardiopulmonālās manipulācijas. Pašlaik projekta ietvaros slimnīca ir iegādājusies trīs portatīvos videolaringoskopus.

Šādas iekārtas medicīnas iestādē dod iespēju veiksmīgi sniegt neatliekamo palīdzību. „Ja slimnīcai ir šādas modernas diagnostikas iekārtas, ārstiem tas ir liels atbalsts, un, pateicoties tām, cilvēka dzīvība var tikt glābta pat ļoti smagos gadījumos un kritiskās situācijās,” saka Anatolijs Turonoks.