„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.5 °C
apmācies

Preiļos turpina atjaunot pili

Preiļu pils atjaunošanas darbi, kas notika visu augustu, turpināsies arī rudenī un ziemā, kā arī visu nākamo gadu. Pateicoties ERAF atbalstam, Preiļu pils otrās kārtas būvdarbi noritēs līdz 2019. gada decembrim. Šajā laika posmā paredzēts izgatavot un uzstādīt pils ēkas logus un durvis, žāvēt ēkas ārsienas no iekšpuses un veikt to daļēju siltināšanu, sienu un ailu atjaunošanu. Paredzēta arī pils jumta siltināšana, mikrobioloģisko analīžu veikšana un citi specifiskie darbi. Tādējādi, saglabājot kultūras pieminekļa autentiskumu un veidojot jaunus pakalpojumus katrā atsevišķā objektā, projekta īstenotāji paredzējuši stiprināt Latgales kā tūrisma galamērķa pievilcību, informē projekta koordinatore Sanda Čingule-Vinogradova.

Būvdarbus iepirkumu konkursa kārtībā veic SIA „Preiļu celtnieks” par kopējo summu 418 658 eiro.

Būvdarbu veicējs jau nodemonstrēja izgatavoto pils loga paraugu jeb demo versiju. Tā kā Preiļu pils ir valsts aizsargājams kultūras piemineklis, atbildīgās institūcijas seko, vai viss atbilst prasībām. Šobrīd veicamie būvdarbi noris saskaņā ar būvdarbu grafiku.

Visa projekta „Rīteiropas vērtības” vadošais partneris ir Daugavpils dome (projekta iesniedzējs) un sadarbības partneri – Daugavpils novada dome, Krāslavas novada dome, Ludzas novada pašvaldība, Preiļu novada dome un Aglonas bazilikas draudze Aglonas novadā. Projekta mērķis ir saglabāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu Latgalē ar augstu simbolisko vērtību un devumu vietējās, nacionālās un eiropeiskās identitātes stiprināšanai, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus ilgtspējīgai ekonomiskās izaugsmes veicināšanai reģionā. Kopumā tiks atjaunoti 6 valsts nozīmes kultūras pieminekļi Latgalē.

Preiļu novada domes projekta budžets ir 599 872 eiro, no kuriem 425 000 eiro ir ERAF finansējums, 18 750 eiro - valsts budžeta dotācija, 56 250 eiro - pašvaldības līdzfinansējums, bet 99 872 eiro - publiskās neattiecināmās izmaksas. Kopējā līguma summa ir 6 454 208 eiro, tai skaitā ERAF līdzfinansējums 4 695 000 eiro.


Foto no Preiļu novada pašvaldības arhīva