„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Vai vēlētāji lasa partiju priekšvēlēšanu programmas?

Publicitātes foto

Jaunākā aptauja mājas lapā latgaleslaiks.lv un sociālajos tīklos liecina, ka tikai viens no pieciem mūsu lasītājiem ir iepazinies ar visu 16 politisko partiju programmām. Vairākums (36%) atzīmēja „Es saudzēju savus nervus un cenšos ignorēt visas politiskās tēmas”.

14% respondentu uzskata, ka priekšvēlēšanu programmu lasīšana ir tukša laika tērēšana, tāpēc nav vērts to darīt. 11% atzīst, ka ir mēģinājuši pievārēt visas programmas, taču viņiem tas nav izdevies. Savukārt 18% paziņoja: „Programmas nelasu, taču cenšos sekot priekšvēlēšanu kampaņai kopumā.”

Jāatzīmē, ka aptaujas rezultāti ir atbilstoši politiskajai kultūrai Latvijā. Salīdzinājumam – pirms Saeimas vēlēšanām 2011. gada septembrī aģentūras „TNS Latvia” un televīzijas kanāla LNT pētījums liecināja, ka faktiski tikai 3% Latvijas iedzīvotāju ir lasījuši partiju priekšvēlēšanu programmas. Aptuveni 77% toreiz atzīmēja, ka nav pat izpētījuši kandidātu sarakstus savā vēlēšanu iecirknī.

Nav izslēgts, ka savu artavu tik nevērīgā attieksmē pret programmām ienes arī partiju skaits. Ņemot vērā, ka cilvēks vidēji spēj izlasīt 120-180 vārdus minūtē, tad, lai pilnībā iepazītos ar visiem priekšvēlēšanu solījumiem, šogad būtu jāpatērē no 65 līdz 114 minūtēm.

Partiju programmas pieejamas Centrālās vēlēšanu komisijas mājas lapā www.cvk.lv, kā arī katras partijas vai apvienības portālā.