„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Vairākās skolās neskan zvans uz stundu RU

Aulejas pamatskolas ēka gaida pircēju // Foto: Egita Terēze Jonāne

Vairākas Latgales skolas 1. septembrī nesagaidīja skolēnus, jo ir slēgtas vai darbojas ar citu saturu. „Latgales Laika” ciemošanās dienā vienā skolā durvis bija ciet un pretī lūkojās tukši logi, citviet skola pārtapusi par  iedzīvotāju pulcēšanās vietu, vēl vienā vietā tiek izmantota tikai sporta zāle. 

Aulejā varētu būt pansija

Iebraucot Aulejas pagastā (Krāslavas novads), paveras ainavisks skats uz ezeru. Tā krastā atrodas pamatskolas ēka. Logi ir tukši, durvis ciet, bet uz sliekšņa sēž suņuks, kas pacietīgi gaida, kad saimnieks Aivars ar citiem aulejiešiem -- Arkādiju un Anitu -- nopļaus zālāju un savāks zāli skolas teritorijā. Viņi ir Aulejas pamatskolas absolventi. Anita atminas: „Kad biju skolniece, Aulejas pamatskolā mācījās ap 200 bērni no Aulejas, Konstantinovas un citiem pagastiem. Skolu slēdza tad, kad mācījās 25 bērni.” Aivars iestarpina, ka viņa skolas gados bija divas paralēlās klases. „Manā klasē mācījās 32 bērni. Tas bija jauks laiks,” papildina Arkādijs.    

„Latgales Laiks” Aulejas pagasta pārvaldē uzzināja, ka ēka tiek pārdota, bet, kamēr pircēja nav, tikmēr pārvalde uztur kārtībā skolas apkārtni. „Ēka gan netiek kurināta, jo tā ir liela, līdz ar to apkure izmaksātu dārgi. Tomēr aulejieši, kuri bērnus atdevuši lielākoties Krāslavas pilsētas skolās, cer, ka atradīsies pircējs, kurš tur ierīkos, piemēram, veco ļaužu pansiju,” pastāstīja Aulejas pagasta pārvaldes lietvede Inga Zujeva.

Krāslavas novada Izglītības pārvaldes vadītāja Lidija Miglāne skaidro, ka Aulejas, tāpat arī Kalniešu pamatskola, Skaistas un Sauleskalna sākumskola slēgta, jo bija katastrofāli mazs skolēnu skaits. 

Nīcgales bērnudārzā reģistrēts audzēkņu rekords

Daugavpils novada Nīcgales sākumskolā, kas durvis vēra ciet pagājušā mācību gada sākumā, klases ir tukšas, taču iedzīvotāji aktīvi izmanto sporta zāli. Elīna, kura absolvējusi Nīcgales skolu vēl vecajā ēkā pirms vairāk nekā 60 gadiem, skumst, ka skolas nav. „Bērni ir dzīvība. Bija skola, bija koncerti, bet tagad tā visa vairs nav,” teic Elīna.

Nīcgales sākumskolā tiek izmantota sporta zāle

Pilnu rakstu lasiet 7. septembra numurā.