„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+5.1 °C
apmācies

VUGD darbinieki pilnveido prasmes

Pie mācību konteinera // Publicitātes foto

Kopš augusta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Latgales reģiona brigādes (LRB) Preiļu daļas pagalmā atrodas mobils konteiners. VUGD LRB Preiļu daļas komandieris kapteinis Kaspars Vaivods skaidro, ka minētais objekts ir dūmu un gāzu konteiners, kas paredzēts ugunsdzēsēju glābēju apmācībai elpošanai nepiemērotā vidē un fiziskās sagatavotības trenēšanai, izmantojot konteinerā uzstādītos trenažierus, informē Preiļu novada domes speciāliste Jolanta Upeniece.

Konteiners ceļo pa VUGD LRB struktūrvienībām, līdz šim apmācības izgājis Daugavpils, Rēzeknes un Balvu daļu un posteņu personāls.

Datorizētais dūmu un gāzu konteiners sastāv no trim daļām – vadības bloka, trenažieru telpas un režģu labirinta. Pirmais posms sākas ar to, ka ugunsdzēsēji glābēji pilnā ekipējumā veic fiziskas darbības uz trim elementiem – skrejceļa, velotrenažiera un pakāpienu trenažiera. Atkarībā no vecuma grupas, glābējiem tiek noteiktas un uzstādītas vingrinājuma grūtības pakāpes. Apmācībās atsevišķi pieejama arī sarežģītāka programma “Superugunsdzēsējs”, kurā iekļautas augstākas prasības. Kad paveikti fiziskie vingrinājumi, ugunsdzēsējiem glābējiem jādodas uz nākamo posmu – režģu labirintu. Piedūmotā un tumšā telpā, skaņu un gaismas efektu pavadīti, glābēji, turot rokās savu skābekļa balonu, labirintā divos stāvos meklē izeju. Konteinerā vadības pultī ar kamerām un pa lodziņu var sekot līdzi ugunsdzēsēju glābēju veiktajām darbībām, monitoros uzrādās informācija par viņu rādītājiem un atrašanās vietu. 

K. Vaivods apmācības atzīst par veiksmīgām, jo daži ugunsdzēsēji glābēji, izejot obligāto programmu savā vecuma grupā, vēlas pārbaudīt savas spējas arī programmā „Superugunsdzēsējs”. Mācībās dūmu un gāzes konteinerā Preiļos dežūrmaiņās nodarbības praktizē arī Līvānu postenis, kas atrodas Preiļu daļas pakļautībā.

Šāda tehnika ir vienīgā Baltijā. Dūmu un gāzes konteiners ir iegādāts ATOM, LLI-195, projekta ietvaros, VUGD sadarbojoties ar Lietuvas kolēģiem. Sadarbības partneri ir VUGD (vadošais partneris), Utenas apriņķa Ugunsdzēsības un glābšanas pārvalde un Visaginas Ugunsdzēsības un glābšanas pārvalde. Projekta kopēja summa ir 1 170 198 eiro, no kuriem 654 102 eiro ir VUGD un 555 986 eiro - ES līdzfinansējums.