„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
daļēji mākoņains

Skolotājs Jānis cenšas būt labs piemērs skolēniem

Egita Terēze Jonāne

Ilūkstes Raiņa vidusskolas sporta un sociālo zinību skolotājs Jānis Jarāns jauno skolas gadu sagaidīja Ilūkstes estrādē, kur notika jaundibinātās Ilūkstes Raiņa vidusskolas Zinību dienas svētku pasākumi, tostarp bumbumbu futbols. „Sports var būt vērtīga atpūta, tiekšanās uz apzinātu mērķi un interesanta svētku norise,” atzīst Jānis. Jāteic, ka pagājušajā mācību gadā Jānis godalgots ar Ilūkstes 1. vidusskolas balvu „Gada kolēģis 2018”. 

Pateicīgs savam sporta skolotājam

Jānim Jarānam Ilūkstē rit trešais gads un pirmais šovasar izveidotajā Ilūkstes Raiņa vidusskolā. Būdams kādreizējās Aglonas vidusskolas un šobrīd Preiļu Valsts ģimnāzijas sporta skolotāja Feoktista Pušņakova audzēknis, agri aizrāvies ar vieglatlētiku, jo sevišķi vidējām distancēm -- 800 m un 1500 m, kā arī šķēpa mešanu, tāpat labprāt iesaistījies komandu sporta veidos futbolā un basketbolā.

Jānis teic: „Pateicoties Feoktistam Pušņakovam, jau sākumskolā sapratu, ka skolotājs var būt labs piemērs saviem skolēniem. Arī ģimenē mēs, skatoties sporta pārraides, fanojam par latviešu startiem visos sporta veidos. Notika tāda dabiska pieradināšanās sportam. Tāpēc nolēmu sasaistīt dzīvi ar sporta skolotāja profesiju. Pabeidzu Daugavpils Universitāti un, meklēdams darbu, uzzināju, ka brīva vakance ir Ilūkstē. Atbraucu, iepazinos un paliku. Šeit ir satriecoši labs skolēnu un skolotāju kolektīvs. Palīdz grūtos brīžos. Iejutos viegli.”

Sporta stundās, kuras vada Jānis, ir gan teorētiskā, gan praktiskā jeb sportošanas daļa, tāpat viņš iespēj bērnus trenēt sacensībām. Ilūkstes 1. vidusskolas skolēni pagājušajā mācību gadā izcīnīja sudraba medaļas Latgales florbola turnīrā, ierindojās 3. vietā Latvijas futbola turnīrā un 4. vietā Latgales vieglatlētikas sacensībās. Tāpat viņš kopā ar skolēniem apmeklē baseinu, trenējas stadionā vai vieglatlētikas manēžā. Jānis pauž prieku, ka, pateicoties Ilūkstes 1. vidusskolas absolventu ziedojumiem, tiks atjaunots arī skolas stadions.  

„Ilūksti var dēvēt par ļoti sportisku novadu. Te ir mūsdienīga sporta infrastruktūra. Pateicoties peldēšanas stundām baseinā, bērniem uzlabojas veselība. Šogad izveidots tenisa, florbola un hokeja laukums. Vienkārši vajag iet, iesaistīties, sportot,” uzsver skolotājs. Viņš atklāj, ka šobrīd nav striktu sporta normatīvu, tomēr sporta skolotājs izvirza katram skolēnam kritērijus, piemēram, cik minūtēs jānoskrien 100 m vai cik tālu jāaizlec tāllēkšanas bedrē, un darbs stundā tiek novērtēts, ievērojot skolēna individuālās spējas.

Pilnu rakstu lasiet 11. septembra numurā.