„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Valdība atbalsta ģimenes ārstu prakšu attīstību

Otrdien, 11. septembrī, valdība atbalstījusi Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējuma pieejamību ģimenes ārstu praksēm*, lai veicinātu to attīstību, tādējādi pacientiem uzlabojot pieejamību veselības aprūpes pakalpojumiem. Plānots, ka uz atbalsta finansējuma kopumā varēs pretendēt 535 ģimenes ārstu prakses. Kopumā ģimenes ārstu prakšu attīstībai plānoti 4,5 miljoni eiro.

ES struktūrfondu atbalsts paredz iespēju ģimenes ārstu praksēm piesaistīt finansējumu prakšu attīstībai. ES fondu atbalstu plānots sniegt gan individuālo ģimenes ārstu prakšu, gan praksēm, kuras noslēgušas sadarbības līgumu, kā arī vairākas pašvaldības varēs īstenot primāro aprūpes centru attīstības pilotprojektus.

Plānots, ka individuālā ģimenes ārstu prakse, kas turpinās darbu tāpat kā līdz šim, savai attīstībai varēs piesaistīt finansējumu no ES struktūrfondiem līdz 8 tūkstošiem eiro vai līdz 10 tūkstošiem eiro gadījumā, ja konkrētai praksei ir vairākas pakalpojuma sniegšanas vietas. Savukārt prakses, kuras noslēgušas sadarbības līgumu darbu nodrošinās atsevišķas 2 – 5 ģimenes ārstu prakses, kas atradīsies vienā vai dažādās adresēs līdz 5 km attālumā viena no otras. Šādās praksēs būs pieejams plašāks veselības aprūpes pakalpojumu klāsts, piemēram, vismaz viens no sekojošiem speciālistiem – pediatrs, fizioterapeits, vecmāte, ginekologs. Kā arī pacientiem tiks nodrošināts garāks darba laiks – prakse būs atvērta 11 stundas. Praksēs, kuras noslēgušas sadarbības līgumu katra no ģimenes ārsta praksēm varēs piesaistīt savai attīstībai līdz 10 tūkstošiem eiro uz vienu praksi.

Savukārt, uz atbalstu primārās aprūpes centram – līdz 30 tūkstošiem (vienai ģimenes ārsta praksei) eiro - varēs pretendēt pašvaldības. Primārās aprūpes centrā darbosies 3 - 5 ģimenes ārsta prakses un tiks nodrošināta vismaz divu speciālistu piesaiste no minētajiem – pediatrs, fizioterapeits, vecmāte vai ginekologs –, kā arī sociālais darbinieks, tā pacientam nodrošinot ērtu sociālo jautājumu risināšanu. Plānots, ka tas atvieglos arī ģimenes ārsta darbu. Primārās aprūpes centra darbalaiks būs katru darba dienu no plkst.8:00 līdz plkst.19:00.

*Ministru kabineta noteikumu projekts “Noteikumi par darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 9.3.2. specifiskā atbalsta mērķa “Uzlabot kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, jo īpaši sociālās, teritoriālās atstumtības un nabadzības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem, attīstot veselības aprūpes infrastruktūru” projektu iesniegumu atlases ceturto kārtu”