„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.0 °C
apmācies

Lūznavas muiža svinēs muižas dienas – MŪZdienas

No 14. līdz 16. septembrim Latvijā notiek Eiropas kultūras mantojuma dienas, kurās tradicionāli piedalās arī Rēzeknes novada Lūznavas muiža, šogad ar plašu programmu, kas galvenokārt veltīta jūgendstila laikam, aicinot uz pašas muižas dienām – MŪZdienām.

Pirms diviem gadiem muižā tapa uzdevums, kurš aizsāka MŪZdienu ideju – savienot Lūznavas muižas “Mūza” nosaukumu ar pašas muižas svinēšanu, bet nu no viena uzveduma izaugusi vairāku dienu – MŪZdienu – programma, kurā šogad interesenti tiek aicināti uz vietējo mājražotāju un amatnieku tirgu”Lobs lobam”, meistardarbnīcām, deju un mūzikas grupu koncertiem, keramikas cepļa izņemšanu, projekta “Mans tautastērps”, jūgendstila atklātņu un Lūznavas muižas iecerēto jūgendstila tērpu skiču prezentācijām, jūgendstila modes skati sadarbībā ar modes zīmolu “MAYRA”, Dižo kadriļu balli, lekcijām par muižu ēdieniem un jūgendstila modi un citām norisēm.

Lūznavas muižas dienu – MŪZdienu – programma:

14. septembrī

No 20.00 muižas jaunā cepļa kurināšana ar Staņislavu Viļumu un Ilmāru Veceli.

15. septembrī

12.00–16.00 Amatnieku un mājražotāju tirdziņš “Lobs lobam”, meistardarbnīcas, deju un mūzikas grupu koncerti tirgus laukumā

14.00–17.00 Komandu sacensības un individuālie mēģinājumi loka šaušanas mākslā.

16.00–17.00 Keramikas cepļa izņemšana

17.00–17.30 Tikšanās ar projekta un muižā skatāmās izstādes “Mans tautastērps” radošo komandu

17.30–18.00 Jūgendstila atklātņu un muižas jūgendstila tērpu skiču kolekcijas prezentācijas. Jūgendstila modes skate sadarbībā ar apģērba zīmolu MAYRA.

18.00 Pikniks ar Kerbedzu zupas baudīšanu

19.00 Dižā kadriļu balle (ar deju priekšnesumiem, deju mācīšanos un dancošanu) Kulturys škiunī

16. septembrī

10.00 lekcija par pagājušā gadsimta sākuma Latgales muižu kulināro mantojumu un ēšanas tradīcijām (Viļņas Universitātes profesors, Muzeoloģijas departamenta direktors Rimvidas Laužikas)

11.30 lekcija par jūgendstila modi (modes zinātniece un modes blogere Anete Ozoliņa).

14.00 Eiropas kultūras mantojuma dienu koncerts pie Rēzeknes novada Bērzgales muižas.

15. un 16. septembra koncertu un balles dalībnieki: Setesdāles deju grupa no Norvēģijas, “Svātra” (Daugavpils), “Dandari” (Rīga), “Vīteri” (Rēzekne), Alūksnes Kultūras centra deju kopa “Jukums" un Jaunlaicenes pagasta folkloras kopa “Putnis”, Verēmu pagasta deju kopa “Kūzuls”, deju kopas “Dziga” jauniešu sastāvs (Rēzekne), kapela “Dziga” (Rēzekne), Lūznavas muižas kadriļu deju grupa u. c.

Paralēli pasākumiem Lūznavas muižā skatāmas izstādes: fotoizstāde “Neparastie latgalieši”, projekta “Mans tautastērps” fotoizstāde un ceļojošā Latgales ainavu dārgumu izstāde. Ieeja Eiropas kultūras mantojuma dienu notikumos Lūznavas muižā ir bez maksas. MŪZdienu norises atbalsta Rēzeknes novads un Europe Direct informācijas centrs Austrumlatgalē.

Lūznavas muižas, kas ir viens no spilgtākajiem lauku romantiskā jūgendstila arhitektūras paraugiem Latvijā, celtniecība uzsākta 1905. gadā, bet tā pabeigta 1911. gadā. Muižas īpašnieki bija Lietuvā dzimusī poļu izcelsmes Kerbedzu dzimta. Lūznavas muiža 20. gadsimta sākumā bija slavena kā mākslinieku, mūziķu un literātu pulcēšanās vieta, Kerbedzu īpašumos viesojies savulaik viesojies arī ievērojamais lietuviešu gleznotājs un mūziķis Mikolajus Konstantins Čurļonis. Pirmā pasaules kara laikā te bijis ierīkots kara štābs, vēlākos gados muižā atradušās dažādas mācību iestādes, pagasta pārvalde, bibliotēka, bet līdz ar atjaunošanu 2015. gadā, aktīvi iedzīvinot īpaši mākslas un mūzikas mūzu, muiža kļuvusi par rosīgu kultūras, vides izglītības aktivitāšu, uzņēmējdarbības atbalsta un citu norišu centru Latgales reģionā.