„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.7 °C
neliels lietus

Aizturēts arī valsts sociālās aprūpes centra darbinieks

pixabay.com

Jau informējām iepriekš, ka augustā Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas amatpersonas saņēmušas informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas, par to, ka vairāki vīrieši, iespējams, seksuāli izmantojuši kādu bezpalīdzības stāvoklī esošu pilngadīgu vīrieti ar garīgās attīstības traucējumiem.

ONAP izmeklētāji 29. augustā Rīgā un Rēzeknē kopumā aizturēja trīs personas – 1945. gadā, 1955. gadā un 1958. gadā dzimušus vīriešus. Diviem vīriešiem piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, bet trešajam – ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Seksuālās vardarbības un cilvēktirdzniecības lietā, kurā aizdomās par noziegumu pret kādu vīrieti ar garīga rakstura traucējumiem apcietināts katoļu baznīcas priesteris, aizturēts nu jau bijušais sociālā aprūpes centra (SAC) "Rīga" filiāles aprūpētājs, raksta Delfi.lv. Atšķirībā no garīdznieka un trešā krimināllietā iesaistītā, aprūpētājam tiesa nav piemērojusi drošības līdzekli apcietinājumu.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturētais aprūpētājs strādājis SAC "Rīga" filiālē, kas, kā liecina tās mājas lapā rodamā informācija, sniedz pakalpojumus arī cilvēkiem ar smagiem garīga rakstura traucējumiem. Nedēļu pēc aizturēšanas 5. septembrī viņš pats nolēmis darba vietu atstāt, un darba attiecības pēc viņa vēlēšanās izbeigtas.

Sociālās aprūpes centra filiālē sniegtā informācija liecina, ka šis aprūpētājs tur strādājis vairākus gadus, šobrīd viņš ir pirmspensijas vecumā. Darba pienākumus viņš pildījis profesionāli, un par viņu nekādas sūdzības darbavieta neesot saņēmusi. Pienākumi bijuši "smagais darbs ar klientiem" – pasniedzis maltītes, kārtojis istabas, "izveda ar ratiņkrēsliem pastaigās, pacēla, pārveda, piecēla".

Tā kā iestādei nav nekādu ziņu par tās nu jau bijušā darbinieka iespējamo saistību ar noziegumu pret personu ar garīga rakstura traucējumiem, sociālās aprūpes centrā nekādas pārbaudes par viņa līdzšinējo darbību nav veiktas.

Vai policija informējusi sociālās aprūpes centru, ka viens no SAC aprūpētājiem ir aizturēts kriminālprocesā par seksuāla rakstura noziegumiem un cilvēktirdzniecību, Valsts policija izmeklēšanas interesēs neatklāj.

Par valsts sociālās aprūpes centra darbinieka aizturēšanu nav informēta arī Labklājības ministrija (LM). LM pauž neizpratni, ka, ja ir aizdomas par smagu noziegumu, kāpēc policija nav ziņojusi ne LM, ne SAC "Rīga", ne pašai filiālei.