„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.9 °C
apmācies

Pret ko vāca Križu iedzīvotāju parakstus?

Sākotnēji būvdarbus bija plānots pabeigt augusta vidū, taču tie vēl joprojām turpinās // Foto: Aleksandrs Rube

Pirms nedēļas avīzes „Latgales Laiks” redakcija saņēma kāda Rīgas žurnālista Jāņa Kevja vēstuli, kurā viņš norāda, ka Križu mikrorajona iedzīvotāji protestē pret „Latraps” graudu pirmapstrādes kompleksa būvniecību Viršu ielā. Vēstulei pievienota fotogrāfija – tajā redzami 30 neapmierinātu iedzīvotāju paraksti, kuri ir nobažījušies, ka uzņēmuma darbība radīs troksni un smakas.

Kritizējot šo būvniecību, galvenokārt tiek uzsvērts tas, ka, plānojot celtniecību, nav notikusi sabiedriskā apspriešana un veikts ietekmes uz vidi novērtējums. Tāpēc Križu iedzīvotāji vēlas, lai būvdarbi tiktu apturēti un minētās procedūras veiktas saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

Lai ieviestu skaidrību šajā situācijā, mēs vērsāmies Daugavpils pašvaldībā. Domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs un izpilddirektore Inga Goldberga atzīmēja, ka šajā jautājumā nav saņēmuši vēstuli nedz no Križu iedzīvotājiem, nedz žurnālistiem. Vēl jo vairāk, viņi nesaprot, kā šāda būvniecība var izraisīt pilsētnieku sašutumu, jo tā notiek speciāli tam paredzētā rūpniecības zonā un ir saistīta ar rapša, nevis kādu ķīmisku savienojumu vai gaļas pārstrādi. I. Goldberga uzskata, ka šeit ir radies pārpratums, jo vēl pavisam nesen tika plānots no Mežciema un Križiem pārvietot zarnu kalibrēšanas cehu. Taču firma „SW Kover”, saņēmusi domes atteikumu un Valsts vides dienesta aizliegumu pagarināt tās darbības termiņu, pameta pilsētu.

Daugavpils domes Būvvaldes vadītāja pienākumu izpildītāja Nadežda Giptere precizēja, ka , lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība „Latraps” saņēma būvatļauju jau 2017. gadā. Veco būvju nojaukšana sākās šī maija beigās. Turklāt šo atļauju nebija iespējams saņemt bez vairāku kontrolējošo instanču piekrišanas. Ja Valsts vides dienests un citas organizācijas neizvirzīja prasību organizēt sabiedrisko apspriešanu, tātad tā arī nebija nepieciešama.

Atgādinām, ka „Latraps” kompleksa būvdarbu izmaksas ir 4,5 miljoni eiro (bez PVN). Darbus veic Jelgavas novada SIA „Mītavas celtnieks”. Šajā uzņēmumā ieguldīti ne tikai kooperatīvās sabiedrības, bet arī Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzekļi.