„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+7.2 °C
apmācies

Daugavpils luterāņi saņem dāvanā gleznas

(No kreisās) Andis Lenšs un Andrejs Rudāns sarunājas par katra cilvēka lomu baznīcā, bet fonā -- Mihaila Sagojana glezna -- dāvinājums draudzei „Zvana pacelšana” // Foto: Egita Terēze Jonāne

7. septembrī Daugavpils Mārtiņa Lutera luterāņu draudze saņēma dāvanu - armēņu gleznotāja Mihaila Sagojana gleznas.

Mākslinieks divus darbus uzgleznoja kā veltījumu un kā pateicību draudzei par viņa lielformāta gleznas „Ābols” izstādīšanu Daugavpilī. Gleznā „Zvana pacelšana” ticīgie, tostarp arī Mārtiņa Lutera katedrāles draudzes prāvests Andis Lenšs un pats mākslinieks, ceļ zvanu tornī, lai tas ar savu spalgo skaņu aicinātu ticīgos nākt uz dievnamu. Turpat gleznā attēlots Jēzus, kurš dod svētību tautai. Bet otrā glezna stāsta par katoļu priestera, matemātiķa, astronoma, mediķa, jurista Nikolaja Kopernika sarunu ar Dievu. Mākslinieks Mihails Sagojans ir radījis poļu gleznotāja Jana Mateiko gleznas kopiju, lai parādītu Kopernika līdzību ar luterāņu mācītāju Mārtiņu Luteru (gleznā ir iemūžināts arī luterticības pamatlicējs). Tā kā glezna atradīsies luterāņu dievnamā, to rotā arī luterisma pamatprincipi latīņu valodā. Koperniks un Luters bija Dieva meklētāji, lai arī katrs piederēja citai konfesijai un dzīvoja citā laikā, atgādināja mākslinieks M. Sagojans.  

Tovakar draudze iedibināja jaunu tradīciju - mūzikas un mākslas  pasākumu „Ienāc dievnamā”, kas notiks katru gadu rudenī. Šoreiz koncertēja čelliste Maija Kalniņa un ērģelniece Regīna Krukovska, un, kā teikts iepriekš, tika prezentētas Mihaila Sagojana dāvinātās gleznas.

„Pie Dieva var atnākt arī pa mākslas ceļu. Pasākums „Ienāc Dievnamā” ir šis ceļš, kuru, mēs ceram, iesim katru gadu. Dievnamā ir laba akustika. Tā ir tā vieta, kur var izpausties talantīgie Daugavpils mūziķi,” atzina A. Lenšs.  

Glezna „Kopernika saruna ar Dievu” novietota pie kāpnēm, kas ved uz skatu laukumu tornī, bet glezna „Zvana pacelšana” atrodas telpā pie altāra jeb ģērbkambarī, pastāstīja Daugavpils Mārtiņa Lutera katedrāles draudzes priekšnieks Andrejs Rudāns.