„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.7 °C
apmācies

Slutišķos pieminēja Atmodas laika notikumus

Eiropas Kultūras mantojuma dienas, kas norisinājās pagājušajā nedēļas nogalē, šogad veltītas dažādām ar valsts izveidošanu un attīstību saistītām vietām. Daugavpils novadā tāda meklējama Augšdaugavā – dabas parkā „Daugavas loki”. Lai atminētos, kā pirms 32 gadiem notikusī cīņa pret Daugavpils hidroelektrostacijas (HES) būvniecību saliedēja tautu, „Augšdaugavas” dabas teritorijā 14. septembrī Slutišķos norisinājās vairākas aktivitātes.

„Augšdaugavu ne velti var dēvēt par Atmodas šūpuli,” uzsākot prezentāciju par 1987. gada notikumiem Slutišķos, atzīmēja Naujenes novadpētniecības muzeja vecākā speciāliste Māra Kampāne. Viņa pirms pāris gadiem izveidojusi izstādi „Sirds Daugava”, kas veltīta ar Daugavas HES saistītajiem notikumiem. Pasākums sākās ar piemiņas brīdi Markovas kapsētā, bet noslēdzās ar garīgās mūzikas koncerts Spruktu Romas katoļu baznīcā. Mūsdienās aizsargājamo dabas teritoriju „Augšdaugava” biežāk novērtē, akcentējot tādus kultūras mantojuma objektus kā Markovas pilskalns, Slutišķu vecticībnieku sādža, „Daugavas loki”, taču to visu nebūtu iespējams apskatīt, ja pirms 31 gada nebūtu apturēts Daugavpils HES būvniecības projekts.

Visu rakstu lasiet 18. septembra numurā.