„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.3 °C
apmācies

„Vabaļis” ar humoru un ironiju apdzied dzīvi kolhozā

Svētdien, 16. septembrī, etnogrāfiskais ansamblis „Vabaļis” prezentēja savu trešo disku „Labi dzeivōt kolchozā”, kurā ar humoru un ironiju apdziedājušas kolhoza laikus.

Jāpiebilst, ka 2013. gadā ar VKKF atbalstu tika izdots albums „Pa celeņu…”, bet 2014. gadā Dienvidlatgales garīgie dziedājumi apkopoti albumā „Lobais reits”.

Dziedātājas pajokoja, ka viņu mērķis esot izdot piecus diskus un tikt uz Eirovīziju.

Ansambļa dalībnieču humors izpaužas gan ikdienas sarunās, gan viņu daiļradē.

Vairumam jaunība aizritēja tā sauktajos „kolhozu laikos”, no kuriem līdzi nāk arī laikmetam atbilstoša folkloras bagātība. Šī padomju folkloristika līdz šim ir maz pētīta, arī vienotas terminoloģijas tai nav, paši projekta autori tās sauc par jaunajām tautasdziesmām. Pirms gada uzsākts darbs pie savākto dziesmu un mutvārdu mantojuma ieraksta veidošanas, tika iesniegts projekts „”Kolhoza laiku” (1946.--1985.) folkloras dokumentēšana Dienvidlatgalē” un saņemts Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) un Daugavpils novada domes atbalsts diska izdošanai. Folkloras materiāla audioierakstu veica Edgars Skrāģis, bet konsultēja bijušais ansambļa vadītājs, tautas mūzikas speciālists Artūrs Uškāns.

Artūrs stāsta, ka padomju gados -- no 1947. līdz 1954. gadam, bijis uzstādījums slavināt padomju laiku sasniegumus un padomju varu, radītas atbilstošas „tautas dziesmas”, taču šis padomju varas pseidokultūras projekts izgāzās. Paralēli tam tauta pa kluso ar jokiem un veselīgu ironiju apdziedāja padomju realitāti.

 

Visu rakstu lasiet 18. septembra numurā.