„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
-0.5 °C
nedaudz mākoņains

Naujenē ar dziesmām svinēja atvasaru

9. septembrī Naujenes vecā spirta brūža drupās notika folkloras kopu sadziedāšanās „Atvasara Juzefovā”, kas šogad bija veltīta Latvijas simtgadei. Pasākuma rīkotāji -- Naujenes kultūras centrs un šī centra folkloras kopa „Rūžeņa” -- sasauca kopā visu novadu kolektīvus.

Ar dzīves apceres un joku dziesmām, no kurām daudzas ir saaugušas ar deju vai rotaļu, iepriecināja Nīcas etnogrāfiskais ansamblis, Madonas folkloras kopa „Vērtumnieki”, Ūdrīšu tautas nama folkloras kopa „Rudzutaka”, divi Izvaltas pagasta kolektīvi „Mozī Latgalīši” un „Izvoltīši”, Aglonas folkloras kopa „Olūteņš”, Ambeļu folkloras kopa „Speiga”, Vaboles etnogrāfiskais ansamblis „Vabaļis” un kopa „Rūžeņa”.

Dalībnieki ne tikai dziedāja sava novada izloksnē, bet arī apguva jaunas prasmes keramikas, instrumentu spēles un klūgu pīšanas darbnīcās kopā ar to vadītājiem -- Daugavpils keramiķi Nelliju Dzalbu, Krāslavas mūzikas instrumentu meistaru Aleksandru Maijeru un Naujenes pagasta klūgu pinēju Inu Vaikuli.

Folkloras kopas „Rūžeņa” vadītāja Inga Zeile sarūpēja pārsteigumu -- dueta priekšnesumu kopā ar māsu Laini Zeili, kura vada Nīcas etnogrāfisko ansambli, un apdziedāja ciemiņus.

Katrs kolektīvs līdzi atveda kādu gardu cienastu, ko prezentēja un garšoja degustācijā. Savukārt mājinieki cienāja ar saimnieces Regīna Prohovskas vārīto Juzefovas atvasaras īpašo putru un zāļu tēju.