„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.3 °C
apmācies

Jānis Plivda saņēma Jāzepa Pīgožņa balvu

Žūrijas komisijas priekšsēdētājs, mākslinieks Aldis Kļaviņš (no kreisās), Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda un Jānis Plivda // Foto: Publicitātes foto

15. septembrī Preiļu Kultūras namā notika ceturtā Jāzepa Pīgožņa vārdā nosauktā mākslas plenēra noslēgums un 4. Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā pasniegšanas ceremonija.

Šoruden Preiļu plenērā piedalījās mākslinieki Dace Saulīte, Aija Bāliņa, Sarmīte Caune, Laura Pīgozne, Silvija Meškone, Inguna Grants, Laila Balode, Osvalds Zvejsalnieks, Jons Pleckevičs, Vladimirs Serkovs, Jānis Plivda, Andris Vītols, Pēteris Postažs un Indulis Landaus. Savukārt Jāzepa Pīgožņa balvas ainavu glezniecībā izstāde pulcējusi 149 māksliniekus, kas žūrijas vērtējumam iesniedza 264 darbus.

Žūrijā darbus vērtēja mākslinieki Aldis Kļaviņš, Leontīne Pīgozne, Jānis Anmanis, Juris Ģērmanis, Sandra Krastiņa, Ilze Preisa un Agnija Ģērmane. Galvenās balvas pretendenti tika paziņoti izstādes atklāšanā Rīgas Sv. Pētera baznīcā 17. martā -- Laila Balode, Indulis Landaus, Silvija Brigita Meškone, Ilze Muceniece-Adamaite, Pēteris Postažs, Jānis Plivda un Andris Vītols.

Jāņa Strupuļa veidoto laureāta medaļu, Zelta diplomu un Preiļu novada domes piešķirto naudas balvu 3000 eiro apmērā saņēma mākslinieks Jānis Plivda ar darbu „Gaiļmuiža”.

Konkurss šogad tika paplašināts ar jauniedibināto balvu jauniešiem Latvijas ainavu glezniecībā, aicinot tajā piedalīties 14 līdz 18 gadus vecus jauniešus no mākslas skolām. Konkursā piedalījās 21 audzēknis no 9 izglītības iestādēm.

1. vietu un naudas balvu 100 eiro apmērā ieguva PIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkne Linda Gusta ar darbu “Prieks”, 2. vietu un 70 eiro naudas balvu saņēma Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas audzēkne Aleksandra Kuksinoviča ar darbu “Saulriets” un PIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkne Elza Cēsniece ar darbu “Jugla, Rīga, LV 17”, bet 3. vietu un 50 eiro naudas balvu saņēma Olaines Mūzikas un mākslas skolas audzēkne Vasilisa Marduseviča ar darbu “Rīts”.

Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā dibināta 2015. gadā, idejas autori ir kinorežisors un gleznotājs Jānis Streičs un mākslinieks Jānis Anmanis,  balvu pasniedz Rīgas dome un Preiļu novada dome kopā ar sadarbības partneriem. 2015. gadā galveno balvu saņēma Latvijas Universitātes profesors, mākslinieks Roberts Muzis, 2016. gadā – māksliniece Silva Linarte un 2017. – mākslinieks Aldis Kļaviņš.