„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+5.8 °C
apmācies

Top Daugavpils attīstības plāns nākamajiem 12 gadiem

Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta vadītāja Santa Pupiņa sniedz skaidrojumu par ēkām, kas pilsētā pamestas novārtā // Foto: Jeļena Čursina

17. septembrī Daugavpils domē notika Daugavpils pilsētas teritorijas plānojuma 2019.– 2031. gadam publiskās apspriešanas sanāksme, kurā tika prezentēta jaunā plāna pirmā redakcija. Ikviens daugavpilietis var iepazīties ar to līdz 10. oktobrim, paust savu viedokli, iesniegt priekšlikumus utt.

Jaunā plāna izstrādes darba grupu pārstāvēja Santa Pētersone un Ivo Narbuts (SIA „Reģionālie projekti”). Viņi iepazīstināja klātesošos ar galvenajām vadlīnijām un risinājumiem Daugavpilī turpmākajos 12 gados. Viens no punktiem attiecas uz terminoloģiju - līdz ar jaunā teritorijas plānojuma apstiprināšanu pilsētas teritorija vairs netiks dalīta mikrorajonos, bet gan apkaimēs. 20 apkaimes būs Daugavas labajā krastā, 5 – kreisajā.

Otrs tilts pār Daugavu

Viens no vērienīgajiem projektiem, kuri ieplānoti šajā periodā, būs otra tilta būvniecība pār Daugavu. Šī ideja jau sen virmo gaisā, jo tilts ir nepieciešams - tas palīdzēs atslogot centru, veidojot apvedceļu tiem, kuri brauc uz Lietuvu un Baltkrieviju. Teritorijas plānojuma izstrādātāji piedāvā divus tilta atrašanās variantus – līdzās tagadējam dzelzceļa tiltam vai Gajoka rajonā. Tāpat plānots pagarināt tramvaja līnijas, lai Jauno Forštati savienotu ar citiem pilsētas mikrorajoniem. Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs uzskata, ka jaunais pilsētas teritorijas plānojums palīdzēs atrisināt daudzas svarīgas problēmas, kas saistītas ar pilsētas un tās infrastruktūras attīstību, taču šī stratēģiskā dokumenta izstrāde nav iespējama bez pilsētas iedzīvotāju piedalīšanās.

Jaunā plāna apspriešanā iedzīvotājiem radās daudz jautājumu, taču daži no tiem vien daļēji bija saistīti ar pilsētas plānojumu. Tika runāts par pilsētas dienestu darbu vai privātīpašuma saimnieku atbildību, piemēram, dažu pilsētas teritoriju labiekārtošanu, turpmāko rīcību gadījumos, kad, būvējot jauno transporta mezglu, tiek uzietas mirstīgās atliekas, mājas iedzīvotāju darbību viņiem piederošajā teritorijā utt. Runājot par pilsētas jauno plānu, Daugavpils iedzīvotājus interesēja veloceliņu izbūve centrā, iespēja veidot ielās „koridorus” visiem inženierkomunikācijām, ierobežotā atpūtas vieta Stropu pludmalē. Visi iedzīvotāju priekšlikumi un viedokli tika fiksēti un ņemti vērā, piemēram, sanāksmē pilsētnieki paziņoja par vietām, kuras nav iekļautas plāna sadaļā, kur uzskaitītas degradētās teritorijas.

Pilnu rakstu lasiet 21. septembra numurā.