„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.9 °C
apmācies

Daugavpiliešu atbalstītais ceļa pārvads rada arī galvassāpes

Ceļu pārvads tiek būvēts trīsstāvu mājas augstumā un atrodas tuvu privāto māju sektoram // Foto: Egita Terēze Jonāne

Daugavpils ceļa pārvads ir vajadzīgs pilsētas attīstībai, tāpat „ātro” brigādēm un ugunsdzēsējiem, lai viņi ātrāk nokļūtu Piena kombināta mikrorajonā, vai tā saucamās Slobodkas iedzīvotājiem, taču būvniecība rada galvassāpes iedzīvotājiem un uzņēmējiem. To „Latgales Laikam” uzsvēra uzņēmēji, kuri darbojas Slobodkā un aplēsuši, ka ir zaudējuši desmitiem klientu tieši satiksmes ierobežojumu dēļ. 

Uzņēmēji atbalsta kompensācijas

 „Celtnieki mēnesi pastrādā, tad divas nedēļas nenotiek nekas vai arī tiek rakts tajā pašā vietā otro reizi. Klienti nevar atbraukt, jo satiksme slēgta. Mēs par to stāstījām pašvaldībai, taču atbilde bija, ka tas ir pilsētai nozīmīgs projekts, tāpēc radušās grūtības ir jāpacieš,” stāsta kāds uzņēmējs, kurš vēlējās palikt anonīms. Viņš atbalsta daļējas kompensācijas no ES fondiem vai pašvaldības, ja bizness tiek apdraudēts pašvaldības būvprojektu dēļ.

Satiksmes ielas iedzīvotāji, kuru mājas atrodas tikai pāris metrus no būvniecības teritorijas, izrāda mājas pamatus un cokolu, kur parādījušās plaisas. Var redzēt, ka kaut kad plaisas jau ir bijušas, bet tās ir aizziestas ar cementu, taču turpat redzamas jaunas plaisas. Mājas Satiksmes ielā 9 iedzīvotāji pauž nožēlu, ka pirms tam neviens neatnāca un neizstāstīja iedzīvotājiem, kādas būs problēmas, kā, sākoties celtniecībai, tiks organizēta satiksme.

Iedzīvotājiem nebija informācijas par būvniecību

Jaunā māmiņa Jeļena pastāstīja, ka ģimene vēlas pārcelties uz privātu māju, tāpēc pārdod dzīvokli, taču tas nav izdevies ceļu pārvada būvniecības dēļ. „Zinu vēl dažus cilvēkus, kuri vēlas pārdot dzīvokli, taču grūti to izdarīt. Pircēji atsakās. Kaimiņi stāstīja, ka māja drebējusi tik stipri, ka saplīsuši vērtīgi trauki. Arī mūsu dzīvoklis viss drebēja. Mēs saprotam, ka ceļu pārvads ir vajadzīgs. Taču, kopš sākās celtniecība, ciematā dzīvot kļuvis grūti. Nebija nekādas sapulces, celtniecība sākās pēkšņi. Kaimiņi Satiksmes ielā 7 un 9 sūdzas, ka plaisā mājas pamati. Māmiņas ar bērnu ratiņiem, arī veci cilvēki nevar normāli nokļūt centrā. Es eju līdz tālākajām kāpnēm, lai gan tās nav pielāgotas bērnu ratiņiem,” stāsta Jeļena un lūdz ar avīzes starpniecību pašvaldību palīdzēt iedzīvotājiem atrisināt šīs problēmas, tostarp novērst būvniecības radītos trokšņu un putekļus. „Celtnieki saka, ja nepatīk troksnis, lai dodamies atvaļinājumā vai brīvdienās braucam uz vasarnīcu vai ciemos,” teica Jeļena.   

Anastasija atminas, ka ziemā, kad sākās celtniecība, nevarēja atrasties dzīvoklī, jo māja drebējusi kā zemestrīcē. Viņa mudina apiet māju, lai redzētu plaisas, kas radušās gan cokolā, gan pamatos. Kā teikts iepriekš, plaisas patiešām tur ir - gan vecas, kurās jau aug zāle, gan jaunas. Vai tās radījusi ceļu pārvada celtniecība - to varētu pateikt ekspertīze, kuru var pieteikt mājokļu īpašnieks vai apsaimniekotājs.

„Kad 2014. gadā aizgāju uz domi un jautāju, vai, sākoties būvniecībai, tiks nojaukti daudzdzīvokļu nami, man atbildēja, ka pirms celtniecības notiks iedzīvotāju sapulces. Bet sapulču nebija. Mēs dzīvojam visu pamestā nostūrī. Neviens nepļauj zāli, nekopj bērnu laukumu un ielu no brīža, kad sākās būvniecība. Autobusa pietura atrodas diezgan tālu - Malu ielā, un tas veciem cilvēkiem apgrūtina nokļūšanu centrā. Logus vairs nemazgāju, jo tas ir bezjēdzīgi, putekļi krājas katru dienu,” skumji pauž Anastasija.

Satiksmes ielā līdzās daudzdzīvokļu namiem atrodas viesnīca, kuras  pārstāve teica, ka klienti viesnīcu atrod viegli, lai gan transporta kustība ir izmainīta, un neviens nav sūdzējies par trokšņiem vai putekļiem.  „Tās ir pārejošas grūtības. Ceļu pārvads ir vajadzīgs mums visiem,” teica viesnīcas pārstāve.

Plaisas daudzdzīvokļu mājas Satiksmes ielā 9 pamatos

Dīķu ielas iedzīvotāja Broņislava atzina, ka Piena kombināta ciemā dzīvo 46 gadus un dzelzceļa lokomotīvju un autotransporta radītais troksnis šeit ir bijis vienmēr. „Vienīgi putekļi - tie gan satrauc. Celtnieki rok un aizber jau otro mēnesi. Logu nevar atvērst, īpaši, kad ir vējš, - tas putekļus sapūš dzīvoklī. Labi, ka celtnieki ielas nolaista,” atzīst Broņislava.   

Daugavpils Būvvaldes vadītāja Nadežda Giptere:

- Būvvaldei nav sūdzību par ceļu pārvada būvniecības radītājām problēmām, tostarp plaisām Satiksmes ielā. Bija vērsušies tikai Smilšu ielas iedzīvotāji, taču esam atraduši risinājumu.

UZZIŅAI

Jaunbūvējamās būves, tostarp satiksmes pārvadus, izvieto ne tuvāk kā 4 m no zemes vienības robežām. Šo attālumu var samazināt, ja netiek pārkāptas normatīvo aktu prasības ugunsdrošības, higiēnas jomā un ir saņemts blakus esošās zemes vienības īpašnieka saskaņojums. Pašvaldība var paredzēt pasākumus trokšņu mazināšanai, piesārņojuma un citu negatīvu faktoru novēršanai esošās dzīvojamās un publiskās apbūves teritorijās. (Avots - MK noteikumi nr. 240 „Vispārējie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi”)