„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.5 °C
apmācies

Latgalei plāno piesaistīt 29,5 miljonus eiro

pixabay.com

18. septembrī valdība atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto Rīcības plānu Latgales reģiona ekonomiskajai izaugsmei 2018.–2021. gadam.

Tas ir īstermiņa politikas plānošanas dokuments, kas paredz īpašus reģionālās politikas atbalsta pasākumus Latgales plānošanas reģionam. Tā mērķis ir panākt reģionālo atšķirību mazināšanos, nodrošinot Latgales reģiona ekonomiskās aktivitātes pieaugumu, jaunu darbavietu radīšanu un labklājības paaugstināšanos, informē VARAM.

Lai veicinātu Latgales reģiona attīstību, ministrija iecerējusi degradēto teritoriju revitalizācijai no Eiropas Reģionālās attīstības fonda papildus novirzīt vēl 29,5 miljonus eiro. Tāpat plānots paplašināt atbalstu speciālajās ekonomiskajās zonās Latgalē, paredzot nodokļu atvieglojumus par izmaksām darba spēka atalgojumā jaunām darba vietām. Plānā iekļauts uzdevums celt Latgales uzņēmējdarbības centra kapacitāti, algojot vienu uzņēmējdarbības speciālistu, organizējot pašvaldību un uzņēmējus pārstāvošo nevalstisko organizāciju vizītes kaimiņvalstīs, pārstāvot pašvaldības un piedaloties investīciju forumos, izstrādājot investīciju katalogu Latgales reģionam u.c.

Tāpat plānots Daugavpilī izveidot pilotprojektu jaunu uzņēmējdarbības atbalsta mehānismu ieviešanai.

Rīcības plāns Latgales reģiona ekonomiskajai izaugsmei 2018.-2021. gadam ir turpinājums iepriekš īstenotajam rīcības plānam Latgales reģiona izaugsmei 2015.-2017.gadam un 2013.-2014. gadam, kas tika izstrādāti, lai reaģētu uz Latgales reģionā ilgstoši pastāvošām sociālekonomiski negatīvām tendencēm.

Saskaņā ar Rīcības plānu Latgales reģiona izaugsmei 2015.-2017.gadam, degradēto teritoriju revitalizācijas projektu atlases konkursa trešajā kārtā kopumā plānots realizēt projektu idejas 52,24 miljonu eiro apmērā, paredzot radīt 861 jaunu darbavietu, piesaistīt nefinanšu investīcijas 60,67 miljonu eiro apmērā, kā arī samazināt degradētās teritorijas par 124,97 hektāriem.

VARAM skaidro, ka Latgalē ir zemākais IKP uz vienu iedzīvotāju Latvijā. Tāpat Latgales reģionā saglabājas augstākais bezdarba līmenis – 14,0% salīdzinot ar vidējo 8,7% bezdarba līmeni Latvijā. Lai sasniegtu 1345 jaunas darba vietas (1% ietekmi uz bezdarba samazinājumu Latgales reģionā), nepieciešams nodrošināt kopējo finansējumu 81,75 milj. eiro ERAF, līdz ar to no ERAF plānots piesaistīt vēl 29,5 miljonus.

 

Komentāri

26.09.2018 21:17
Strazds
Labi, ka tiek domāts arī par šo reģionu,kas gadiem ilgi bijis piemirsts.
26.09.2018 20:26
Ilze
Latgale ir bijusi Latvijas "bārabērns" - tālu no Rīgas un valdības. Ir labi, ka esoša valdība ir lēmusi atbalstīt reģionu, kas tik bieži ir ticis aizmirsts un vēl tiek uzskatīts par atpalikušu un degradētu. Paldies par Ministru prezidenta un visasvaldības sapratni!
26.09.2018 10:36
Ilmars
Ļoti atbildīgs lēmums no premjera un valdības puses. Latgalei ir nepieciešams lielāks atbalsts, lai Latgales uzņēmēji būtu vienlīdzīgā situācijā ar pārējās Latvijas uzņēmējiem. Viens piemērs - savas ģeiogrāfiskās atrašanās dēļ Latgale no Rīgas u.c. Latvijas ekonomiskajiem centriem ir krietni tālāk un kaut vai degvielas Latgales uzņēmejiem ir nepieciešams krietni vairāk, lai preci vai pakalpojumu nogādātu Rīgā, Valmierā, Liepājā vai citur.