„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+2.5 °C
apmācies

Ministre nonāk ģimenes ārstu jautājumu krustugunīs

Latvijas lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska un veselības ministre Anda Čakša// Foto: Egita Terēze Jonāne

19. septembrī Daugavpils reģionālajā slimnīcā notika Latgales ģimenes ārstu konference, piedaloties veselības ministrei Andai Čakšai, kurai mediķi sarīkoja jautājumu krustugunis. Viņus sevišķi uztrauc obligātās veselības apdrošināšanas iemaksu reforma un e-veselības sistēmas kļūdas.

Pacientu iemaksas neatcels

Daktere Sandra Strode jautāja, vai būs metodiski norādījumi, kā strādāt ar pacientiem, kuriem nebūs obligātās veselības apdrošināšanas. A. Čakša teica, ka tādi norādījumi top, tāpat viņa aicināja iedzīvotājus, kuri ir nepilno nodokļu maksātāji, tomēr veikt obligātās apdrošināšanas iemaksas, lai nākamgad varētu saņemt pilnu pakalpojumu „grozu”. 

„No 1. janvāra e-veselības sistēmā varēs redzēt, vai cilvēks ir vai nav maksājis obligāto veselības apdrošināšanu. Šobrīd šīs iemaksas var veikt par mēnesi, gadu vai diviem gadiem bankās un Nacionālā veselības dienesta (NVD) teritoriālajā vai centrālajā nodaļā. Strādājošs vīrs var maksāt par nestrādājošu sievu vai dēlu un otrādi,” skaidroja ministre.

Taču esot bažas par iedzīvotājiem, kuriem ir reti un mazi ienākumi (ogu lasītāji, vasaras lauku darbu darītāji u.c.), vai viņi spēs veikt obligātās veselības apdrošināšanas iemaksas. Šobrīd notiek Veselības ministrijas sarunas ar pašvaldībām par iespējamo atbalstu reģionos, kur ir daudz šīs grupas iedzīvotāju. „Ģimenes ārstiem nav jābūt atbildīgiem, vai pacients ir vai nav nodokļu maksātājs. Jebkurš pacients saņem un saņems pamata „groza” medicīniskos pakalpojumus, tas ir, kardiogrammas, asins analīzes u.c.,” teica Latvijas lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska. Pilnā „groza” veselības pakalpojumus saņems arī tie iedzīvotāji, kuri strādā nepilnu slodzi vai vairākos darbos.

Viena daļa pacientu ir pārliecināta, ka, ieviešot obligāto veselības apdrošināšanu, nebūs jāmaksā pacienta iemaksas ģimenes ārstam, teica mediķi. Ministre uzsvēra, ka pacienta iemaksas netiek atceltas, jo tās disciplinē nenākt pie ārsta tad, kad gribas atnākt tāpat vien, turklāt tas ir papildus ienākums ģimenes ārsta prakses attīstībai. Nākotnē gan varētu atcelt dienas iemaksas slimnīcā, pieļāva A. Čakša.

Tikmēr diskusijā par ES finansējumu ģimenes ārstu prakšu attīstībai, kas būs pieejams no 2019. gada 1. janvāra, ģimenes ārsti pauda bažas, vai varēs nodrošināt līdzfinansējumu. L. Kozlovska tomēr iedrošināja pirkt iekārtas vai remontēt telpas, jo līdzfinansējums ir tikai 6% no projekta kopsummas. „Nav jau jāizlieto visa summa līdz 8000 vai līdz 10 000 eiro, var taču iegādāties iekārtas, kuras maksā 1000 eiro. Manā novadā divas pašvaldības ir vienojušās par kopīgu ģimenes ārsta prakšu vides uzlabošanas jeb remontu projektu un nodrošinās līdzfinansējumu no pašvaldības budžeta, jo telpas pieder pašvaldībām,” skaidroja L. Kozlovska.     

Pilnu rakstu lasiet 21. septembra numurā.