„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Ceļ divu ķermeņu svaru

Aivis Plociņs // Foto: Egita Terēze Jonāne

Krāslavas Valsts ģimnāzijas audzēknis Aivis Plociņs šovasar pirmo reizi startēja Eiropas čempionātā klasiskajā svaru stieņa spiešanā guļus, kas notika Francijā, un kļuva par vicečempionu jauniešu grupā svara kategorijā līdz 74 kg.

„Varēju pacelt vairāk kā 130 kg un pacīnīties ar uzvarētāju Krievijas sportistu (viņa rezultāts bija 137,5 kg), jo treniņos ceļu 142 kg. Sajūtas, stāvot starp Eiropas spēcīgākajiem atlētiem, ir neaprakstāmas. Jaunajā sezonā Latgales čempionātā, kas notiks rudenī, centīšos sasniegt rezultātu 137 kg,” Aivis stāsta.

Viņš smagatlētikas sportā jeb pauerliftingā ienācis pirms gada gluži nejauši. Sācis mācīties Krāslavas Valsts ģimnāzijā, kur apmeklēja trenažieru zāli. Pamazām pieņēmies spēkā un meistarībā, stieņa celšana kļuva par hobiju. Pieteicies Latvijas čempionātam un uzreiz izcīnīja medaļas. „Šobrīd esmu viens no jaunākajiem sportistiem Latvijā, kurš sacenšas ar Eiropas labākajiem atlētiem,” saka Aivis.

Interesanti, ka Aivis piekāpās Krievijas sportistam, pieredzējušam vairāku Eiropas čempionātu dalībniekam, turklāt viņš bija gadu vecāks un sacentās citā tehnikā „tiltiņš”. Aivis pēc sacensībām analizē, kas bija labi un kur neveicās, un, pēc viņa sacītā, Eiropas čempionātā rezultātu ietekmējis gan stress, gan cits ekipējums. 

Pirms tam Aivis uzvarēja Latvijas čempionātā svaru stieņa spiešanā guļus ar ekipējumu, pievarēdams bez ekipējuma 127,5 kg. Tobrīd tas bija viņa personīgais rekords. Tas tika labots gan Jēkabpils novada čempionātā „Kurbada kauss”, gan vēlāk Eiropas čempionātā.    

Lai uzlabotu rezultātu īsā laikā, Aivis gandrīz katru dienu apmeklē trenažieru zāli. Viņš sāk iesildīties ar 20 kg stieni, pakāpeniski palielinot svaru. Treniņš ilgst no stundas līdz trim. Jāaudzē spēks, saka jaunietis, vairākkārt uzsvērdams, ka stieņa spiešana ir spēka, nevis elpošanas vai kādas īpašas taktikas vingrinājums. Un nodemonstrē, ka pēc nelielas iesildīšanās spēj pacelt 100 kg stieni, neizmantojot palīglīdzekļus.

„Tagad uz trenažieru zāli nāk arī vecākais brālis. Viņš studē Nacionālajā aizsardzības akadēmijā,” teic Aivis. 

Vaicāts, vai sports netraucē mācībās, atlēts atzīstas, ka sacensības notiek lielākoties brīvdienās un vasarā, tāpēc skolu apmeklē cītīgi. Viņš uzsver, ka sports dod izturību, rakstura rūdījumu un skaistu ķermeni. „Pateicoties smagatlētikas sportam, es varu veidot savu ķermeni tādu, kādu vēlos. Man ir doma profesionālā līmenī pievērsties kultūrismam. Ja svara stieņa spiešanā tu audzē spēku, tad kultūrismā -- svaru, turklāt vienlaikus var veidot estētisku ķermeni,” skaidro Aivis.

Viņš šogad mācās 9. klasēm, nākotnē domā par studijām augstskolā. „Tā kā mana dzīve pēc skolas ir viens vienīgs sports, tad nav laika citiem hobijiem. Vienīgi cenšos divreiz nedēļā apmeklēt baseinu. Mani vienaudži sēž mājās vai, atnākuši uz zāli, sērfo internetā, bet tā jau ir viņu izvēle,” uzsver Aivis.  

Atlēts vienā sezonā izcīnījis vairāk nekā 12 dažāda kaluma medaļas un pieļauj, ka dzīvē vēl sasniegs ne vienu vien rekordu un uzvaru. „To daru savam, nevis citu priekam,” teic jaunietis un dodas pie stieņa, lai turpinātu treniņu.