„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.7 °C
neliels lietus

Izstāžu sezona Marka Rotko jubilejas zīmē

Bērnu radošā darbnīca atrodas iepretī centra ieejai // Foto: Jeļena Čursina

Jaunās izstāžu sezonas atklāšana Marka Rotko mākslas centrā notika reizē ar mākslinieka 115. dzimšanas dienas atzīmēšanu. Par godu šim notikumam šeit atklāja astoņas jaunas izstādes, kuru autori ir vietējie, Latvijas un ārzemju mākslinieki.

Apmeklētāji godināja Daugavpils mākslinieces Silvas Veronikas Linartes piemiņu, kura pavisam nesen devusies mūžībā. Pazīstamā māksliniece ir radījusi savu neatkārtojamu stilu. „Viņas darbiem raksturīga aizraujoša krāšu spēle – no maigiem pasteļtoņiem līdz izaicinoši spilgtām krāsām. Īpaši kvalitāti gleznām piešķir veiksmīgi pielietotās faktūras, gaismas plūdums un vēl daudzi citi, tikai māksliniecei vien zināmi, paņēmieni un noslēpumi,” tā Silvas Linartes darbus raksturo kolēģe Valda Mežbārde. Silvas Veronikas Linartes ekspozīcija izvietota pie Rotko oriģinālu zāles.

Silvas Linartes talantu mantojušas viņas meitas – dvīnes Ilona Linarte-Ruža un Dace Pudāne. Māsas ir tekstilmākslas meistares un strādā līdzīgā stilā, kuram raksturīgs minimālisms un ģeometrisks ritms. Viņu darbi apvienoti izstādē „Līdzīgie kodi”.

Latvijas mākslinieces Marutas Raudes (Varakļāni) košie un atmiņā paliekošie darbi jau ir tikuši izstādīti Rotko centrā, viņa piedalījusies keramikas simpozijā, savas dzīves laikā organizējusi vairāk nekā divdesmit personālizstādes, aktīvi piedalījusies dzimtā novada dzīvē. M. Raudes keramikas un grafikas darbu galvenā tēma ir cilvēka un dabas attiecības. „Vienmēr maksimāli” ir piemiņas ekspozīcija, jo, diemžēl, Marutas dzīvi aprāva smaga slimība, bet tagad par Marutas Raudes devumu turpina rūpēties vīrs Alfs un dēls Jānis Mārtiņš.

Sandras Krastiņas personālizstādē „Ekrāns” iekļautajos pēdējo divu gadu vērienīgajos izstāžu projektos nozīmīga loma ir mākslinieces pārdomām par laiku, atmiņu, varu un varoņiem. Apjomīgos gleznu ciklos ar nosacītu apzīmējumu “krekli” un “buļļi” analizēta varas anatomija, un secinājumi, kas rodas, skatoties uz šiem lielformāta darbiem, nebūt neiepriecina.

Savukārt par godu „Eiropas sadarbības dienai 2018” Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programma un Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs piedāvā ceļojošo izstādi „Gleznojam savu nākotni kopā”, demonstrējot desmit mākslinieku darbus, kas tapuši Daugavpilī 14. starptautiskā glezniecības simpozija “Mark Rothko 2018” laikā. Savukārt par pagātni un nākotni vēsta 18 Lietuvas mākslinieku duetu darbi, kuri savu ekspozīciju nosaukuši „Mantojums/Liktenis”.

Jaunās izstāžu sezonas „rozīnīte’, neapšaubāmi, ir slavenā Marka Šagāla ilustrācijas Bībelei. Līdzās viņa darbiem atrodas lietuviešu mākslinieka Jonasa Daniļauska (1950) gleznas, un tas nav nejauši. Izstādes – divu dažādu laikmetu meistaru dialogs, ļauj citādi paraudzīties uz jau ierasto, un atrast mākslinieku darbos tēmas, kuras sasaucas.

Liepājā dzimušo brāļu Šamiru (Šeftelovicu) mākslas darbu izlase piedāvā skatītājiem unikālu kolekciju, kas ir loti izraēliska, bet ar saknēm dziļi Latvijas zemē. Šī izstāde ar pamattēmu „Neatkarība” ne tikai rada biogrāfisku un tematisku saikni starp Izraēlu un Latviju, bet ir arī sava laikmeta grafiskā dizaina izcils paraugs.