„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Saeimas komisija atbalsta zemākus «ātro kredītu» likmju griestus

pixabay.com

Saeimas Tautsaimniecības komisija otrdien, 25.septembrī, atbalstīja likuma grozījumus, kuru mērķis ir aizsargāt tā saukto ātro un patēriņa kredītu ņēmējus. Likuma izmaiņas tostarp paredz noteikt zemākus procentu likmju griestus.

  • Īstermiņa kredīti, ko atdos vienā maksājumā, nevarēs pārsniegt 215 eiro;
  • Šo kredītu atmaksas termiņu būs aizliegts pagarināt vairāk nekā divas reizes;
  • Pieļaujamo aizdevuma gada procentu likmi plānots samazināt trīs reizes;
  • Plānots aizliegums reklamēt kreditēšanas pakalpojumus, paredzēti izņēmumi;
  • PTAC un Latvijas Banka atbalsta kreditēšanas ierobežojumus;
  • Latvijas Raidorganizācijas asociācijas iebilst pret reklāmas ierobežojumiem;
  • Likuma grozījumus Saeimas galīgajā lasījumā varētu skatīt nākamnedēļ.

Iecerētie grozījumi nosaka, ka patērētāju kreditēšanas līguma, kas noslēgts uz laiku līdz 30 dienām un paredz kredīta atmaksu vienā maksājumā, summa nevarēs pārsniegt 50% no valstī noteiktās minimālās algas jeb 215 eiro.

Tāpat ar likuma grozījumiem plānots noteikt, ka šo aizdevumu atmaksas termiņu būs aizliegts pagarināt vairāk par divām reizēm. Nosacījums neattieksies uz gadījumiem, kad kredīta atmaksai tiks piedāvāts maksājumu grafiks, saskaņā ar kuru pamatsumma atmaksājama pa daļām, informē Saeimas Preses dienestā.

Vairāk nekā trīs reizes plānots samazināt pieļaujamo procentu likmi. Komisijā atbalstīts priekšlikums pieļaujamo aizdevuma procentu likmi samazināt no pašreizējiem 200% līdz aptuveni 60% gadā, Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāts Anrijs Matīss.

"Mēs esam priecīgi, ka beidzot mēs esam nonākuši līdz gada procentu likmei, nevis dienas procentu likmei, kādas vispār matemātiski nav. Procentu likme ir būtiski samazināta – tātad aptuveni trīs reizes zemāka nekā šobrīd maksimāli pieļautie griesti.

Pieļauju, ka daļa pakalpojumu, kas ir tieši īstermiņa kredīti, patērētājiem varētu nebūt pieejami, kā to arī nozare saka.
Protams, sekas tas nozarei varētu atstāt," lēsa Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa, izsakot cerību, ka likuma izmaiņas samazinās cilvēku iespēju nonākt kredītu jūgā.

Latvijas Bankas Finanšu stabilitātes pārvaldes vadītājs Elmārs Zakulis Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina, ka aizdevuma procentu likmes samazināšana būtiski neietekmēs kreditēšanas tirgu. To apliecina Igaunijas pieredze, kur jau ir ieviesti līdzīgi ierobežojumi.

Likuma grozījumi paredz arī, ka kredītu devējiem būs rūpīgi jāpēta kredītņēmēja citas saistības.


lsm.lv