„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. marts
Otrdiena
Jāzeps, Juzefa
+2.8 °C
apmācies

Velosipēdista apliecību var iegūt skolā

pexels.com

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) 2018./2019. mācību gadā uzsāka izglītības projektu velosipēdu vadītājiem “Mācies un iegūsti velosipēda vadītāja apliecību savā skolā”. Projekta mērķis - velosipēda vadītāja apliecība katram bērnam velobraucējam! Lai to panāktu, CSDD piedāvā organizēt velosipēdistu eksāmena kārtošanu savā skolā un skolas pedagoga vadībā.

Projektu varēs realizēt ikviens pedagogs – klases audzinātājs, sociālo zinību pedagogs vai cita priekšmeta skolotājs. CSDD ir izstrādājusi modernu un kvalitatīvu mācību līdzekli radošam darbam velosipēdistu satiksmes drošības izglītības nodrošināšanai un izveidojusi infrastruktūru eksaminācijai ikvienā Latvijas skolā.

Daudzi skolēni ikdienā par savu transportlīdzekli ir izvēlējušies tieši velosipēdu. Ritenis viņiem sniedz brīvības sajūtu un reizē ir arī pirmais nopietnais pārvietošanās līdzeklis. Tas ir transportlīdzeklis, kurš jau no 10 gadu vecuma prasa mainīt savu attieksmi pret ceļu satiksmi, jo velobraucējs ir vadītājs. Jāatceras, ka velobraucējs, tieši tāpat kā gājējs, arī ir  ļoti NEAIZSARGĀTS! Pārgalvība, neapdomība, satiksmes noteikumu nezināšana vai neievērošana var kļūt bīstama gan bērnam, gan arī citiem satiksmes dalībniekiem.

CSDD projekts “Mācies un iegūsti velosipēda vadītāja apliecību savā skolā” paredz nodrošināt skolas ar mācību līdzekļiem velosipēdistu izglītošanai, metodiskos ieteikumus pedagogiem mācību procesa nodrošināšanai un vēlas aktualizēt velosipēdistu eksaminācijas iespējas visās Latvijas skolās. Tikai 5 vienkārši soļi, lai saņemtu velosipēda vadītāja apliecību savā skolā:

  1. Skola piesakās projektam mājaslapā www.berniem.csdd.lv.
  2. CSDD ar skolu slēdz līgumu par skolēnu eksamināciju skolā.
  3. Skolēni apgūst mācību vielu - ceļu satiksmes noteikumus velosipēdistiem.
  4. Skolēni kārto eksāmenu.
  5. CSDD izsniedz vadītāja apliecību.

Statistikas dati rāda, ka gadu no gada bērni ceļu satiksmē ir apdraudēti. Šī gada pirmajos sešos mēnešos ceļu satiksmes negadījumos Latvijā gājuši bojā 4 bērni līdz 14 gadu vecumam, savukārt pērn šajā laika periodā bija 3 bojā gājušie. Šī gada pirmajā pusgadā ceļu satiksmes negadījumos ievainoti 234  bērni, savukārt pērn – 238.