„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.5 °C
daļēji mākoņains

Debates Rēzeknē izskan negaidīti solījumi

Astoņi politiķi un moderators -- LTRK padomes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, // Foto: Aleksandrs Rube

21. septembrī Latgales vēstniecībā „Gors” notika debates, kurās piedalījās astoņu partiju pārstāvji, tās norisinājās vienlaikus ar izstādi „Uzņēmēju dienas”. Pasākumu organizēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), kura jo īpaši rūpīgi sekoja, lai tiktu ievērots reglaments.

Debatēs piedalījās Aldis Adamovičs („Jaunā Vienotība”), Arvīds Barševskis („Zaļo un zemnieku savienība”), Mārtiņš Bondars („Attīstībai/Par!”), Vjačeslavs Dombrovskis („Saskaņa”), Raimonds Nipers („Kam pieder valsts”), Ilga Šuplinska („Jaunā konservatīvā partija”), Edmunds Teirumnieks („Nacionālā apvienība”) un Juris Vucāns („Latvijas reģionu apvienība”). Kārtību uzraudzīja LTRK padomes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, jautājumus uzdeva LTRK Latgales padomes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grāpe un LTRK viceprezidente Elīna Rītiņa. Skatītāju vidū bija gan daudzas bijušās, gan tagadējās amatpersonas, tostarp bijusī Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma (vēlēšanās nepiedalās).

Inga Zemdega-Grāpe un Elīna Rītiņa

Katram no astoņiem deputātu kandidātiem atbildēm bija atvēlētas ne vairāk kā 45 sekundes, un šo noteikumu gandrīz neviens nepārkāpa. LTRK izanalizēja agrākās partiju uzstāšanās debatēs, kā arī to programmas un līderu teikto, un, izmantojot šo informāciju, „uzbruka vājajā vietā” – jautāja to, kas agrāk tika noklusēts vai netika pateikts līdz galam. Debatēs tika apspriesta galvenokārt reģionālās attīstības, sabiedrības integrācijas, medicīnas pakalpojumu pieejamības, reemigrācijas, birokrātijas un ceļu satiksmes problēmas (jo īpaši Rīga—Daugavpils un Rīga—Rēzekne).

Debates sagādāja arī pārsteigumu, jo to dalībnieki vienbalsīgi atzīmēja, ka Daugavpils lidostas būvniecība ir īstenojama iecere. Lai gan šis punkts ir iekļauts tikai vienas partijas programmā (vēlēšanās piedalās 16 partijas), un daudzi šo ideju uztver ar sarkasmu, debatēs šo priekšlikumu neviens nekritizēja. Vēl jo vairāk – izskanēja doma, ka šāda projekta praktisks risinājums varētu būt kopīga lidlauka izveidošana gan civilajai, gan militārajai aviācijai. Vēl viens ievērības cienīgs moments – vairākums (ar nelieliem precizējumiem) iebilda pret mazkvalificēta darbaspēka piesaistīšanu deficīta problēmu risināšanai darba tirgū. Pretēji oficiālajai statistikai, kandidāti paziņoja, ka Latvijā patiesībā ir nepieciešamie darbaspēka resursi.

Laikam gan vissmagākais bija Tirdzniecības un rūpniecības kameras jautājums par nodokļu sistēmas stāvokli, nodevu iekasēšanu no uzņēmējiem un progresīvā ienākuma nodokļa ieviešanu. Neviens no debašu dalībniekiem nespēja sniegt skaidru atbildi uz jautājumu, kas jādara, lai uzlabotu situāciju, un vai viņi gadījumā, ja nāks pie varas, spēs kādu laiku atturēties no reformām. Diezgan izplūduši formulējumi izskanēja arī runājot par speciālo ekonomisko zonu tēmu – tikai viens dalībnieks atzīmēja, ka ir nepieciešami īpaši atvieglojumi par patērēto elektroenerģiju, par ko visur runā uzņēmēji. Savukārt I. Zemdega-Grāpe izteica LTRK kopējo viedokli par to, ka savulaik ērtā un efektīvā mikrouzņēmumu sistēma tika kardināli sabojāta, un nākotnē deputātiem ir nopietni jāpadomā par darbu šajā virzienā.

Politiskās debates Rēzeknē bija ceturtais priekšvēlēšanu diskusiju pasākums, ko organizēja LTRK. Iepriekš šādas tikšanās norisinājās Liepājā, Jelgavā un Valmierā. Tās varēja noskatīties tiešraidē internetā.