„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.3 °C
apmācies

Forumā apsprieda biznesa attīstības iespējas

Aigars Strauss uzskata, ka sports ir svarīga biznesa sastāvdaļa // Foto: Jeļena Čursina

Daugavpilī notika V Starptautiskais Austrumbaltijas biznesa forums, kurš šogad bija veltīts galvenokārt eksporta iespējām.

Izņemot vietējos uzņēmējus un viesus no galvaspilsētas, forumā piedalījās biznesmeņi, ekonomikas un uzņēmējdarbības jomas eksperti, kā arī divpadsmit valstu diplomāti.

Foruma dalībnieks no Baltkrievijas Republikas, liķieru un degvīna rūpnīcas „Pridviņje” galvenais inženieris Vladimirs Radevičs pastāstīja „Latgales Laikam”, ka viņu uzņēmums jau sen veiksmīgi sadarbojas ar Latviju. „Lai gan savstarpējā sadarbība jau ir izveidota, mēs apmeklējām šo forumu, lai veidotu vēl ciešākus lietišķus sakarus ar Latviju, perspektīvā atrastu jaunus noieta tirgus, noslēgtu sadarbības līgumus ar vietējiem uzņēmumiem,” teica V. Radevičs. Viņaprāt, jāsadarbojas ar godīgiem un atbildīgiem partneriem, kuri labi orientējas tirgus konjunktūrā, un, galvenais, laikus maksā, bet tas tiek pārbaudīts, ilgstoši sadarbojoties.

Viena no foruma tēmām bija eksports un tā iespējas Daugavpilī un reģionā. Foruma dalībniekiem lekciju nolasīja biznesa un motivācijas treneris Ross Kingslends. Viņš uzskata, ka Latvijas uzņēmējiem, lai gūtu panākumus eksporta jomā, nav jāizdomā nekas jauns, bet gan jāpievērš lielāka uzmanība jau esošajiem Latvijas zīmoliem  un jācenšas tos popularizēt pasaulē.

Forumu atklāj Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Igors Prelatovs

R. Kingslendam daļēji piekrīt Rīgas sporta kluba „Sportlat” pārstāvis Aigars Strauss. Viņaprāt, eksporta jēdziens ne vienmēr jāuztver burtiski. Tā kā A. Strauss ir cieši saistīts ar Latvijas sporta jomu, viņš uzskata, ka Daugavpilī ir sportisti, kurus jau labi pazīst Eiropā un viņi ir kļuvuši par savdabīgu pilsētas zīmolu. „Turpmāku veiksmīgu sporta attīstību Daugavpilī var uzskatīt par savdabīgu eksporta analogu,” saka A. Strauss. Runājot par forumu, viņš atzīmēja lielisko organizāciju, kā arī pauda viedokli, ka tamlīdzīgos pasākumos, izņemot lekcijas un citas aktivitātes, kuras, neapšaubāmi, ir ļoti svarīgas, jāatvēl vairāk laika un iespēju dalībnieku savstarpējai komunikācijai.

Foruma dalībnieki iztirzāja arī investīciju vides jautājumu, kas biznesā ir ļoti nozīmīgs jēdziens. Savā pieredzē šajā jomā dalījās ekonomists Pēteris Strautiņš. Viņš uzsvēra, ka pašlaik Latvijā bizness attīstās straujāk nekā pārējās Baltijas valstīs. Taču, neskatoties uz optimistisko ainu,  ekonomikas izaugsmes rādītāji Latgalē nav īpaši augsti. Taču P. Strautiņš atzīmēja, ka, tajā pašā laikā, šie rādītāji nozīmē, ka gan Daugavpilij, gan Latgalei ir, kur tiekties.

Foruma dalībnieki apmeklēja Daugavpils Ziemeļu rūpniecības zonu. Pilsētas vadība cer, ka zona var attīstīties, ja tai pievērsīsies investori. Taču daži ārzemju viesi uzskata, ka lielākā daļa pamesto t.s. industriālo teritoriju nav piemērota attīstībai, tāpēc pilsētai labākais risinājums būtu nojaukt vecās fabrikas un rūpnīcas un to vietā būvēt jaunas ražošanas telpas. Taču, neraugoties uz šādiem uzskatiem, netiek noliegts milzīgais pilsētas biznesa potenciāls. Taču, lai to realizētu, jārīkojas gudri. Turklāt Daugavpils un reģiona attīstību varētu veicināt valdības nodomi. Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs forumā paziņoja, ka valdība nolēmusi nākamajā gadā biznesa attīstībai Latgalē iztērēt 30 miljonus eiro.