„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+7.1 °C
apmācies

Eiropas projekts veicinās pierobežas iedzīvotāju dzīves kvalitāti

Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes locekļi Reinis Joksts un Ilona Skrinda // Foto: Jeļena Čursina

2018. gada oktobra beigās Daugavpils reģionālā slimnīca (DRS) parakstīs līgumu ar  Zarasu primārās veselības aprūpes centru par projekta “Kvalitatīvas medicīnas pakalpojumu pieejamības uzlabošana, stiprinot institucionālo kapacitāti un sadarbību pārrobežu reģionā Zarasi – Daugavpils, Nr.LLI-224” (QUALITY MEDICAL CARE) realizāciju.

Pārrobežu līguma ietvaros jau notikuši vairāki kopīgi pasākumi – katastrofas simulācija, dažādas kopīgas konferences un semināri. Turklāt Latvijas un Lietuvas pārrobežu projekta ietvaros jau iegādātas nepieciešamās iekārtas un aprīkojums neatliekamās palīdzības sniegšanai. Daugavpils reģionālā slimnīca iegādājusies tromboelastometru, videolaringoskopus, plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtas un treniņu manekenus, kā arī pacientu uzraudzības sistēmu Anestēzijas un intensīvās terapijas nodaļai. Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis Reinis Joksts uzsvēra, ka šī iekārta palīdz pastāvīgi novērot pacienta stāvokli, kontrolēt apziņu, sirdsdarbību, elpošanu, temperatūru, asinsspiedienu un citus parametrus. Visas minētās medicīnas iekārtas palīdz sniegt kvalitatīvāku ārstniecisko palīdzību, tādējādi uzlabojot DRS darbu.

Pārrobežu projekta ietvaros septembrī notika vēl viens seminārs minēto iestāžu  medicīnas darbiniekiem. Semināra galvenās tēmas bija personīgā efektivitāte un psiholoģija, kvalitatīva pacientu apkalpošana, komandas darbs un tā vadība, konfliktu risināšana, stresa vadība un darbs kritiskās situācijās.

Medicīnas darbinieki, tāpat kā daudzu citu profesiju cilvēki, ir pakļauti tā saucamajam „izdegšanas sindromam”, saka DRS valdes locekle Ilona Skrinda. Kā izvairīties no šī sindroma, atpūsties un atrast sevī spēkus un motivāciju turpmākajam darbam, turklāt gūt gandarījumu no paveiktā, -- tas ir viens no svarīgākajiem jautājumiem, kuri tika izskatīti šajā seminārā. Turklāt šajās mācībās Daugavpils un Zarasu mediķiem bija iespēja apgūt fenotipoloģijas pamatus – tā ir prasme noteikt cilvēka raksturu pēc viņa ārējā izskata un veidot komunikāciju atbilstoši šiem novērojumiem.

Reinis Joksts atzīmēja, ka sākotnēji pārrobežu projekta pamatā bija tieši Daugavpils reģionālās slimnīcas un Zarasu primārās veselības aprūpes centra kopīgs darbs. „Gan mēs, gan Lietuvas kolēģi esam ieinteresēti kopīgā problēmu risināšanā, kuras saistītas ar neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu pierobežas teritorijā,” saka R. Joksts, „tā kā pilsētas atrodas tuvu, tas ļauj ietaupīt laiku, kurš ir tik svarīgs tieši cilvēku dzīvības glābšanas brīdī.”

28. oktobrī tiks parakstīts divpusējais līgums. Var teikt, ka Daugavpils reģionālās slimnīcas un Zarasu primārās veselības aprūpes centra pārrobežu projekts tiek atbalstīts arī valstiskā līmenī – 2018. gada 18. septembrī stājās spēkā Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas vienošanās par sadarbības nodrošināšanu neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā abu valstu pierobežas teritorijā. Šis līgums veicinās Daugavpils reģionālās slimnīcas un Zarasu primārās veselības aprūpes centra sadarbību, kas tiek īstenota jau vairāk nekā gadu minētā projekta ietvaros.