„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.8 °C
apmācies

Stājas spēkā jaunie pensiju indeksi

rezekneszinas.lv

Pirmdien stājas spēkā jaunie pensiju indeksi un pensiju pieaugums daļai pensionāru būs lielāks nekā citus gadus. Pensijas pieauguma apjoms būs atkarīgs no darba stāža, Latvijas Radio pastāstīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras pārstāve Egita Garā.

Jo stāžs lielāks, jo jūtamāks arī pensijas pieaugums. Tāpat celta arī indeksējamā summa no 349 līdz 382 eiro. 

Šogad ir pirmais gads, kad pensijas būs ar trīs indeksiem, pastāstīja Garā. "Pirmais, uz ko skatāmies, ir apmēra ierobežojums. Ja pensija nesasniedz 382 eiro, to indeksē pilnā apmērā. Ja pārsniedz, tiek indeksēta tikai šī daļa. Ja apdrošināšanas stāžs ir līdz 29 gadiem, tad ir zemākais indekss, kā arī šis zemākais indekss tiek pielietots apgādnieka zaudējuma pensijas, invaliditātes pensijas un izdienas pensijās."

Lielākais indekss pienākas cilvēkiem, kuru darba stāžs ir virs 40 gadiem. Tiesa, jāatceras, ka pensija ir ienākums, no kura ietur iedzīvotāja ienākumu nodokli (IIN), tāpēc daļiņu pieauguma var nedaudz "noēst" IIN.