„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.3 °C
apmācies

Arī šoruden Latgales vēstniecībā GORS skan ērģelmūzika

rezekne.lv

Jau ierasts, ka oktobrī Latgales vēstniecībā GORS rosina piedzīvot dažādu ērģeļmūziku festivālā “ORGANismi”. Šoruden festivālam radošā pauze pirms jaunas tikšanās 2019. gada rudenī, bet kopā ar “ORGANismi” māksliniecisko vadītāju Ivetu Apkalnu GORS komanda vēl šogad aicina uz vairākiem ērģeļmūzikas notikumiem – gan koncertuzvedumu “Viens prāts ar otru” 2. un 3. oktobrī, gan Ivetas Apkalnas un “Kremerata Baltica” Eiropas koncerttūres atklāšanas koncertu 4. novembrī.

2017. gada festivālā “ORGANismi” koncertuzvedums “Viens prāts ar otru”, kurā līdz ar Ivetu Apkalnu uzstājas Renārs Kaupers, lika gan smieties, gan raudāt, gan priecāties par sirsnīgo mūziķu un bērnu kopdarbu, tādēļ, pateicoties apmeklētāju atsaucībai un interesei, šodien, 2. oktobrī, plkst. 18.00 koncertuzvedums “Viens prāts ar otru” skanēs Rēzeknē, Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē, bet rīt, 3. oktobrī, pirmo reizi kāds festivāla “ORGANismi” notikums būs piedzīvojams ārpus Rēzeknes – plkst.18.30 tas Rīgā atklās jauno Rīgas Stradiņa universitātes aulas koncertsezonu. Koncertuzveduma “Viens prāts ar otru” pamatā ir Renāra Kaupera dziesmas bērniem jaunos aranžējumos, kurus izpilda pats autors, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas bērni un jaunieši, instrumentālā grupa Eināra Lipska vadībā un ērģelniece, festivāla “ORGANismi” mākslinieciskā vadītāja Iveta Apkalna. Muzikālā uzveduma galvenā intriga būs tā pati: vai ērģeles var atskaņot arī Renāra Kaupera dziesmas?

4. novembrī 16.00 Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē, uzsākot Eiropas koncerttūri, pirmo reizi Rēzeknē satiksies ērģelniece Iveta Apkalna un kamerorķestris “Kremerata Baltica”. Novembrī Ivetas Apkalnas un “Kremerata Baltica” Eiropas koncerttūrē iecerēti 8 koncerti – pirmais izskanēs Rēzeknē, Latvijā, bet pēc tam mūziķi dosies uz Austriju un Vāciju, 12. novembrī koncertējot arī Hamburgas Elbas Filharmonijā. Koncerta programmā: Pētera Vaska simfonija “Balsis”, Johana Sebastiāna Baha “Čakona” no Partitas nr. 2, Lepo Sumera Simfonija stīgām un sitaminstrumentiem un Ērika Ešenvalda opuss ērģelēm un stīgu orķestrim “Okeāna balss” (Voice of the Ocean, aranžijā stīgu orķestrim, ērģelēm un timpāniem).

Tāpat līdz ar saviem notikumiem priecīgi vēstām, ka septembra sākumā Vācijā, izdevniecībā “Berlin Classics”, izdots ērģelnieces Ivetas Apkalnas albums (CD un vinila plates formātā) “Light & Dark”, kas ir pirmais Elbas Filharmonijā ierakstītais ērģeļmūzikas albums. Albumā iekļauti septiņi skaņdarbi, kuru vidū arī divi latviešu komponistu darbi – Aivara Kalēja “Lūgšana” (Prayer) un Lūcijas Garūtas “Meditācija” (Meditation).

Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls “ORGANismi” Rēzeknē pirmo reizi izskanēja 2015. gada oktobrī, triju gadu laikā parādot ērģeļu kā koncertinstrumenta dažādību un iespējas. Festivāla dzimšanas iemesls ir digitālo ērģeļu “Johannus Eclessia iegāde” 2014. gadā, rosinot koncertzāles komandu un festivāla māksliniecisko vadītāju Ivetu Apkalnu, kuras dzimtā puse ir tieši Rēzekne, domāt par ērģeļmūzikas plašajām iespējām – ne tikai visdažādāko žanru un sastāvu mūzikas atskaņojumam, bet arī eksperimentiem, jaunu sadarbības formu un skanējuma meklējumiem. Festivāla idejas tiks turpinātas 2019. gada rudenī, tiekoties nu jau ceturtajā Starptautiskajā ērģeļmūzikas festivālā “ORGANismi”.