„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
neliels lietus

Bērziņu pagasta sumbram ir savs ābeļdārzs

(1) Sumbrs ieklīdis no Baltkrievijas mežiem // Foto: Egita Terēze Jonāne

Bērziņu pagastā pagājušajā ziemā ieklīdušais sumbrs šobrīd ganās savā aplokā, kur našķojas ar āboliem, stāsta sumbra glābējs, z/s „Jaunkalni” īpašnieks Andris Mizāns.

Sumbrs, kurš ieklīdis no Baltkrievijas mežiem, dažiem Bērziņu pagasta iedzīvotājiem šķita biedējošs, tāpēc tas tika pat apmētāts ar akmeņiem. Bet lauksaimnieks A. Mizāns rīkojās pretēji - ierādīja sumbram vietu buļļu kūtī un nodrošināja bagātīgu ēdienkarti, tostarp dārzeņus un ābolus. Kad iestājās pavasaris, lauksaimnieks sumbru palaida viņam ierīkotā 5,6 ha lielā aplokā. Sumbrs pārtiek no zāles un auzu miltiem, kurus saimnieks dod reizi nedēļā. 

„Ziemā sumbram devu ābolus. Tie viņam ļoti garšo. Tagad sumbram ir savs aploks ar personīgu pļavu un ābeļdārzu. Visi augļi zemākajos zaros jau notiesāti, un tagad sumbrs gaida, kad nokritīs āboli no augstākajiem zariem,” teica lauksaimnieks.

Sumbrs aplokā dzīvosies visu gadu. Iestājoties aukstumam, dzīvnieka ēdienkarte tiks papildināta ar bietēm, biežākām auzu miltu porcijām un, protams, īpašo našķi - āboliem.