„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 16. aprīlis
Otrdiena
Alfs, Bernadeta, Mintauts
+5.9 °C
daļēji mākoņains

Darba vietu rudens tirgus

Jeļena Čursina

Daugavpilī notika šī gada otrais vakanču gadatirgus.

Šoreiz savu „preci” – aptuveni 430 brīvas darba vietas – piedāvāja trīsdesmit uzņēmumi, firmas un ražotnes no Daugavpils un citiem Latvijas reģioniem. Darbs tika piedāvāts galvenokārt šoferiem, elektriķiem, mehāniķiem, betonētājiem, frēzētājiem, krāvējiem, namdariem, šuvējām utt. Daudz vakanču ir apkalpošanas jomā – vajadzīgi frizieri, pārdevēji, manikīra speciālisti, kasieri, oficianti.

„Situācija ar darbiniekiem ir katastrofāla,” saka vietējā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmuma darbiniece Anna Nariškina, „cilvēki negrib strādāt, bet es, pirmām kārtām, vērtēju tieši strādīgumu, nevis pieredzi vai citus kritērijus.” Anna pastāstīja, ka daži nostrādā vienu dienu un paņem darbnespējas lapu, savukārt citi nostrādā pāris mēnešus un aizbrauc vai meklē citu darba vietu, taču, tā vai citādi, ilgi neaizkavējas. A. Nariškina atzīmē, ka Daugavpils darba algu ziņā nevar sacensties ar ārzemēm vai galvaspilsētu. Viņa pastāstīja, ka uzņēmums izmanto visas darbinieku meklēšanas iespējas, - dara to sociālajos tīklos, publicē informāciju sludinājumu portālos u.c., kā arī uzsvēra, cik liela loma ir šādiem vakanču gadatirgiem, - uzņēmums piedalījās tajā arī pērn un atrada lielisku darbinieci, kura tagad ir nolēmusi mācīties.

Dažiem darba devējiem bija iespēja vairāk pastāstīt par sevi – tika rīkotas 20 minūšu prezentācijas, kurās piedalījās uzņēmuma darbinieki un vadītāji. Piemēram, Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcas (DLRR) pārstāvji pastāstīja par jauniem starptautiskiem projektiem, ko uzņēmums īsteno, kā arī jaunām darba iespējām rūpnīcā. DLRR Ražošanas tehnoloģiskās nodaļas vadītājs Valērijs Moskvitins uzskata, ka vakanču gadatirgus Daugavpilī ļoti veiksmīgi sakrita ar uzņēmuma kārtējo attīstības posmu un tam vajadzētu piesaistīt jaunus un perspektīvus speciālistus.

Karjeras konsultantiem bija daudz darba

Apmeklētāju ērtībai bija ierīkota atsevišķa telpa, kur ikviens interesents varēja parunāties ar Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA)  karjeras konsultantiem un saņemt visu  nepieciešamo informāciju.

Jāatzīmē, ka daudzi izstādes apmeklētāji ieradās pēc NVA uzaicinājuma. Bija arī tādi, kuriem ir darbs, taču viņi vēlas atrast jaunu darba vietu. Daugavpiliete Olga teica, visas gadatirgū piedāvātās vakances pieejamas NVA mājas lapā vai sludinājumu portālos, tāpēc viņi neredz īpašu jēgu šādu pasākumu rīkošanai. Savukārt pretēju viedokli pauda bezdarbniece Ilona, kura uzskata, ka svarīgākais „darba gadatirgū” ir tieša komunikācija ar dažādu uzņēmumu pārstāvjiem. „Sausi fakti par vakanci sludinājumā nav tas pats, kas saruna ar iespējamo darba devēju, kas ļauj uzzināt vairāk un izlemt, vai ir vērts iet strādāt pie konkrēta darba devēja. Daugavpils iedzīvotājs Vadims devās projām no vakanču tirgus gandarīts – viņu ieinteresēja maiņu darbs Rīgā, nedēļa – mājās, nedēļa – galvaspilsētā. Viņu apmierina šāds variants, jo Vadims nevēlas braukt projām no Daugavpils, bet, tajā pat laikā, atalgojums būs „kā Rīgā”.

Ir cerība, ka, pateicoties šādam gadatirgum, darbu atradīs arī citi pilsētas bezdarbnieki, kuru, kā liecina NVA jaunākie dati, Daugavpilī ir 3736.