„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+5.8 °C
apmācies

Ministrija: PVN samazināšana augļiem un dārzeņiem aktivizējusi nozari

pexels.com

Samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes ieviešana augļiem un dārzeņiem no šī gada 1.janvāra ir aktivizējusi uzņēmējdarbību šajā nozarē, intervijā Latvijas Radio informēja Zemkopības ministrijas Lauku attīstības atbalsta departamenta direktora vietniece Biruta Ingiļāvičute.

Ingiļāvičute pastāstīja, ka ir vairāki rādītāji, kuros samazinātās PVN likmes ietekme jau ir skaidri redzama. Iecerēts PVN maksātāju skaitu, kas ražo augļus un dārzeņus, palielināt par 10% 2020.gadā. Nepilna gada laikā tas pieaudzis par 4%.

“Jāskatās arī tas, ka par PVN maksātāju jākļūst ar brīdi, kad sasniedz apgrozījumu 40 000 eiro apmērā. Šajā tirgū dominē ļoti daudz sīkražotāji, kuriem apgrozījums nav tik liels, un viņiem nav obligāti jāreģistrējas kā PVN maksātājam,” skaidroja ministrijas pārstāve.

Otrs sasniedzamais rādītājs ir augkopības un dārzkopības nozares preču un pakalpojumu apgrozījuma palielinājums par 6%. Jau pašlaik šis rādītājs ir 9%. “Tā ka šajā preču un pakalpojumu apgrozījumā ir atdzīvojusies tā sistēma,” piebilda Ingiļāvičute.

Tāpat rādītājs ir darba algas šajā nozarē, un tās esot pieaugušas par 8,9% plānoto 6% vietā. “Tā ka no uzņēmējdarbības puses tie rezultāti ir labi,” secina Ingiļāvičute.

Savukārt datus par produkcijas patēriņu pašlaik vēl nevarot aprēķināt.

Skaidrojot, kāpēc maz jūtams PVN likmes augļiem un dārzeņiem, viņa norādīja, ka šī produktu grupa ir viena no lētākajām. “Ja mēs samazinātu cenas automašīnām, to visi izjustu. Bet šeit ir cenas 10 centi, viens eiro. Ja pamata cena ir eiro, tad starpība starp 21% un 5% ir tikai 16 centi,” sacīja ministrijas pārstāve.


lsm.lv

Komentāri

04.10.2018 12:44
Rūdolfs
Vietējai produkcijai cenu samazinājums ir atbalstāms, tas tikai vairo vietējo preču pirkšanu un patēriņu un tas ir labi.
04.10.2018 12:28
Dainis
Jebkurš cenu samazinājums ir labs - it sevišķi, ja tad vairāk pērk vietējos ražotāju preces un produktus. Domāju, ka šī iniciatīva ir atbalstāma un Zemkopības ministrijas darbs šajā jomā ir uzteicams.